Varufakis priznao da je snimao sastanak ministara evrozone

May 24, 2015, 3:36 pm

Varufakis je prošle sedmice rekao za “Njujork tajms” da je snimao sastanak u Rigi, što je naišlo na kritike pojedinih grčkih medija i opozicije, kako bi takav potez mogao da podrije nastojanja Grčke da obezbijedi zajam kod kreditora, prenosi Rojters.

Grčki ministar finansija je u svom blogu i za britanski BBC naveo da često snima svoje odgovore na mobilni telefon i da mu ti snimci služe da pripremi izvještaj za sjednicu grčke vlade.

“Isto sam uradio na sastanku Evrogrupe u Rigi, i nakon toga, u Atini, iskoristio taj snimak za rad na izvještaju za svoje kolege”, napisao je Varufakis.

Pravila Evrogrupe ne zabranjuju eksplicitno učesnicima da snimaju razgovore sve dok njihov sadržaj ostaje u tajnosti.

Varufakis je istakao da u potpunosti poštovao pravila povjerljivosti sastanka i da nije izašao sa detaljima u javnost, čak i na provokacije medija.

“Stajao sam čvrsto nasuprot bujici laži koja je tekla sedmicama, kao iz kanalizacije. Branio sam se od svih provokacija i odbio da otkrijem bilo šta što se dešavalo na tom sastanku”, kazao je Varufakis.

Za izvještaje medija da su ga njegove kolege na sastanku nazivali “onim koji traći vrijeme”, kockarom i amaterom, Varufakis je rekao da su neistiniti.

Grčka duguje oko 1,5 milijardi evra Međunarodnom monetarnom fondu, koje treba da isplati u junu, i više od šest milijardi evra Evropskoj centralnoj banci, sa isplatom u julu i avgustu.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *