Užasno:11-godišnju kćerku vjenčali za 60-godišnjaka

September 28, 2015, 8:02 am

Sinclair svojim serijalom fotografija ‘Premlade za udaju’ pokušava prikupiti sredstva za djevojčice koje su natjerane na udaju, što je praksa koja se provodi u raznim dijelovima svijeta.

Procjenjuje se da se oko 14.2 miliona djevojčica, poput Mejgon, godišnje prisili na udaju prije navršenih 18 godina, što je strašna tradicija koja u većoj mjeri utiče na siromašne djevojčice. One su na taj način izložene zlostavljanju, siromaštvu i smrti zbog poroda i drugih zdravstvenih komplikacija.

Sinclair je upoznala Mejgon u sigurnoj kući u Heratu kad je tek počela dokumentovati nepravdu i muku koju proživljavaju djevojčice-supruge.

Nakon što je saznala da je Mejgon poslana natrag ocu, Sinclair se osjećala ohrabreno da nastavi sa svojom fotografskom inicijativom koja se u međuvremenu razvila u ‘Premlade za udaju’ serijal, kampanju čiji je cilj promicanje svjesnosti i skupljanje sredstava za pomoć sličnim djevojčicama, zatvorenim u krugu dječjeg braka.

“Nemam pojma što se dogodilo s Mejgon. Ali sigurna sam da nije ništa lijepo. Činjenica da sam bila bespomoćna i da nisam mogla učiniti ništa za nju bila je glavni razlog zašto sam nastavila s projektom i zašto i danas radim na njemu”, objasnila je Sinclair.

Sinclair je počela fotografisati djevojčice-supruge 2003. godine u Afganistanu, gdje se 53 posto djevojčica uda prije 18. rođendana. Iako je zemlja zabranila tu tradiciju još 2009. godine, zakon se ne provodi u djelo.

Neki se ipak nadaju da će UN-ovi pokušaji eliminacije dječjih brakova (čiji je krajnji cilj postizanje spolne jednakosti), privesti ovu praksu kraju, dok drugi, poput Sinclair rade na terenu i pokušavaju konkretno pomoći djevojčicama, pa čak im i pomoći u bijegu kako ne bi bile prisiljene na udaju.

Sinclair trenutno prodaje fotografije iz serijala kako bi pomogla brojnim organizacijama koje nude pomoć djevojčicama, a dio novca će otići djevojčicama i ženama u selu Kargati u Nepalu, koje je uništeno tokom posljednjih potresa u kojima je poginulo više od 8.000 ljudi, a koji se još više ugrozili tamošnju djecu, tvrde iz UNICEF-a.

Naime, mnogo je roditelja ostalo bez ičega pa bi mogli biti prisiljeni ‘prodavati’ kćeri za udaju, dok su mnoge djevojčice ostale nezaštićene jer su i same ostale bez porodica.

Niruta, djevojčica koju je Sinclair fotografirala 2007. godine, također će dobiti dio ostvarenih prihoda. Ona je u vrijeme prvog susreta s fotografkinjom imala 14 godina i taman se pripremala za udaju. Ostala je trudna sa 17-godišnjim Durgom tokom njihovih zaruka, te je bila devet mjeseci trudna na vjenčanju.

Trudnoća inače predstavlja jedan od najvećih rizika za djevojčice čija tijela još nisu spremna ni za začeće. Tako su komplikacije tokom trudnoće i poroda vodeći uzrok smrtnosti među djevojčicama starim između 15 i 19 godina, tvrdi UNICEF.

Inicijativa će pomoći i Samburu zakladi za djevojčice u Keniji, programu koji spašava djevojčice od brojnih bolnih praksi poput dječjih brakova, obrezivanja i prosljeđivanja kćeri za seks rođacima-ratnicima, kojima je zabranjeno vjenčanje.

Do danas, ova grupa smjestila je 125 djevojčica u internate, dok ih je ukupno spašeno 200-tinjak. Također, počeli su se širiti i u Etiopiji gdje se prije punoljetnosti uda 41 posto djevojčica.

Sinclairin je krajnji cilj proširiti djelovanje ove grupe na druge zajednice u kojima se odvija vjenčanje djevojčica, s nadom da će se ta užasna praksa jednog dana u potpunosti iskorijeniti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *