Uz nezaobilaznu igru “hopak”: Održano 44. Ukrajinsko zabavno veče (FOTO/VIDEO)

February 13, 2024, 9:50 am

Vikend iza nas donio je zabavu u Prnjavoru. U pitanju je 44. Ukrajinsko zabavno veče, mnogima poznatije kao Ukrajinski bal. Pred mnogobrojnim gostima izveden je prigodan kulturno-umjetnički program uz nezaobilaznu igru “hopak”, a gostima su služene piroge, tradicionalno ukrajinsko nacionalno jelo.

Ukrajinsko kulturno prosvjetno društvo “Taras Ševčenko” još od davne 1975. godine, pa sve do danas, tradicionalno, svake godine organizuje zabavu pod nazivom Ukrajinski bal. Bal prate dobra zabava, spoj tradicije i kulture, uz nezaobilaznu igru „hopak“ i tradicionalne nošnje.

Jedno vrijeme, društvo je imalo pauzu, ali je nedavno obnovljen rad. Mnogoborojnim gostima ukrajinskog bala predstavili su se sa igrama „hopak“, „bukovski“, „čerevečke“ i „tarec“.

Sve nošnje nabavljaju iz Ukrajine, kaže Slavica Blotni, koja je takođe na zabavi ponijela ukrajinsku haljinu.

Zabavi su prisustvovali mnogobrojni gosti, iz Švajcarske, Austrije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije i iz svih krajeva BiH. Organizatori kažu – ponos je imati ovako dugu tradiciju.

“Došli su nam gosti sa svih strana. Nije teško održati tradiciju ukoliko u blizini imate ljude koji vas podržavaju, a mi to imamo u Prnjavoru i nadam se da ćemo još dugo zajedno slaviti”, kaže Ivica Kulena, predsjednik UKPD “Taras Ševčenko” Prnjavor.

Ukrajinska zabava, zabava je na kojoj se tradicija ovog naroda na najljepši način prezentuje svim gostima, kaže sveštenik Orel Zakaljuk.

“Pokazujemo koliko je to lijepa i bogata kultura, a zahvalnost za podršku dugujemo svim dobrotvorima, kao i našem društvu ‘Taras Ševčenko’ koje se više od 134 godine trudi da sačuva ukrajinsku kulturu na ovim prostorima”, dodao je ukrajinski sveštenik.

Prnjavor sigurno opravdava naziv „Mala Evropa“, jer skoro više od 10 odsto svih nacionalnih manjina u BiH živi upravo u Prnjavoru, kaže gradonalnik Prnjavora Darko Tomaš.

“Osim tri konstitutivna naroda, ovdje žive i pripadnici 13 nacionalnih manjina, a Ukrajinci su najbrojniji, najorganizovaniji i njihovo kulturno-umjetničko društvo je veoma aktivno. Uvijek mi je čast i zadovoljstvo da prisustvujem njihovim zabavama”, rekao je Tomaš.

Plesalo se i zabavljalo do ranih jutarnjih sati jer se bal zbog zabave i zajedničkog druženja i priređuje.

Izvor: TV K3
Foto: Aleksandar Atić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *