TV K3

android aplikacija

instaliraj

Uspješno urađena 32. transplantacija bubrega u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske

Uspješno urađena 32. transplantacija bubrega u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske

Uspješno je urađena 32. transplantacija bubrega u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Prva transplantacija urađena je prije devet godina u UKC RS uz pomoć tima iz Vojno-medicinske akademije koji sve vrijeme učestvuje u procesu edukacije našeg kadra.

Trideset druga transplantacija je urađena, 15.11.2019. godine. Transplantirani pacijent je D.Đ.(1982.), a donor bubrega je majka D.J. (1952.). Postoperativni oporavak pacijenata protiče uredno i trenutno bez komplikacija.

Kompletna preoperativna priprema pacijenata urađena je na Odjeljenju nefrologije Klinike za unutrašnje bolesti od strane naših ljekara.

U pripremi transplantacije koristila se tehnika za razmjenu nalaza putem video konferencije sa Vojno-medicinskom akademijom u Beogradu što podrazumijeva zajedničko razmatranje medicinske dokumentacije i donošenje odluke o samom izvođenju procedure.

Ubuduće će transplantacioni tim UKC RS najvećim dijelom samostalno obavljati ovu proceduru, s tim da će vaskularni hirurzi sa VMA i dalje biti dio procesa edukacije našeg kadra ovog profila koji će vrlo brzo moći samostalno da učestvuje u izvođenju transplantacija. Ovim putem smo još jednom potvrdilii našu spremnost da kroz usavršavanje novih vještina i sticanje novih znanja stanemo rame uz rame sa renomiranim ustanovama u regionu.

 

 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.