TV K3

android aplikacija

instaliraj

Uskoro u prodaji najskuplji lek – 1,1 milion evra!

U Nemačkoj će se uskoro u upotrebi naći prvi lek za gensku terapiju, ali uz basnoslovnu cenu od 1,1 milion evra, objavili su nemački mediji.

Uskoro u prodaji najskuplji lek – 1,1 milion evra!

Lek „glibera“, koji proizvode holandska biotehnološka firma „Junikjur“ i partnerska italijanska marketinška kompanija „Kijezi“, namenjen je lečenju veoma retke genetske bolesti nedostatka lipoproteinske lipaze (LPLD), preneo je Rojters.

Taj lek je dobio odobrenje za upotrebu u Evropi još pre dve godine, ali je njegovo puštanje na tržište odloženo kako bi se završilo prikupljanje podataka o efektima leka u periodu od šest godina.

Kompanija „Kijezi“ je nemačkim vlastima predala zahtev o određivanju cene „glibere“, tražeći da jedna ampula košta 53.000 evra u maloprodaji.

S obzirom na to da su za lečenje prosečnog pacijenta obolelog od LPLD potrebne 42 injekcije, odnosno 21 ampula, ukupna cena za lečenje jednog pacijenta će iznositi 1,1 milion evra.

Portparol „Kijezija“ je izjavila da će lek postati komercijalno dostupan u prvoj polovini 2015. godine.

S obzirom na to da će u čitavoj Evropi samo 150 do 200 pacijenata ispuniti zdravstvene parametre za primanje „glibere“, taj lek, uprkos svojoj basnoslovnoj ceni, neće predstavljati veliko opterećenje za zdravstvene sisteme zemalja.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.