TV K3

android aplikacija

instaliraj

Upućen zahtjev za održavanje vanredne sjednice SO Teslić zbog proljetne sjetve (VIDEO)

Upućen zahtjev za održavanje vanredne sjednice SO Teslić zbog proljetne sjetve (VIDEO)

Kolegijum Skupštine opštine Teslić zatražio je od Republičkog štaba za vanredne situacije saglasnost za održavanje vanredne sjednice lokalnog parlamenta radi usvajanja programa sufinansiranja proljetne sjetve na području Teslića, s obzirom na to da Agencija za javne nabavke nije dala saglasnost za hitnost pregovaračkog postupka u nabavci sjemenskog materijala.

Komandant Štaba za vanredne situacije Teslić Milan Miličević rekao je da je oštinski štab prihvatio inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske za omasovljenje proljetne sjetve i za njeno sufinansiranje za neregistrovana poljoprivredna gazdinstva, ali da se kao realna pokazala njegova bojazan da se javna nabavka po skraćenoj i ubrzana proceduri neće moći relizovati bez saglasnosti Agencije, s obzirom na to da je riječ o iznosu većem od 250.000 KM.

“Danas je i zvanično stigao faks iz Agencije za javne nabavke u kojem oni ne daju saglasnost za hitnost pregovaračkog postupka u javnoj nabavci sjemenskog materijala jer to ne smatraju direktnom štetom od virusa korona”, izjavio je Miličević novinarima.

On je dodao da je opštinski štab inicirao da bude sazvana sjednica skupštinskog kolegijuma s ciljem održavanja vanredne sjednice Skupštine da bude donesena odluka da svim aplikantima bude isplaćena nadoknada koja aproksimativno iznosi 100 KM po domaćinstvu.

“Naša zajednička današnja poruka svima onima koji su se prijavili jeste da će biti subvencija i da na to mogu sto odsto da računaju”, izjavio je Miličević nakon održane sjednice Kolegijuma lokalnog parlamenta.

Predsjednik Skupštine opštine Teslić Miroljub Letić rekao je da je na sjednici Kolegijuma dogovoreno da što prije budu obaviješteni Republički štab za vanredne situacije i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, s obzirom da je neophodna njihova saglasnost za održavanje sjednice. On je dodao da je dopis prema tim institucijama već poslat i da se čeka odgovor.

On je naveo da se na lokalni poziv prijavilo oko 3.000 ljudi i izrazio zadovoljstvo što su svi predstavnici klubova odbornika izrazili spremnost da se tim ljudima da novčana subvencija shodno predviđenom paketu za sjeme i vještačko đubrivo.

“Vjerovatno ćemo na sjednici Skupštine donijeti zaključak da ti poljoprivredni proizvođači dostave račune za kupljeni sadni materijal i dostave svoj tekući broj računa na koja će se uplatiti predviđena sredstva”, izjavio je Letić.

On je ocijenio da bi po dobijanju saglasnosti vanredna sjednica trebalo da bude održana u utorak ili srijedu, 14. ili 15. aprila, sa tačkom dnevnog reda Program sufinansiranja proljetne sjetve za domaćinstva sa područja opštine Teslić u vrijeme vanredne situacije pandemije virusa korona za 2020. godinu.

Letić je poručio poljoprivrednim proizvođačima da kupuju sadni materijal koji neće dobiti od opštine.

“S obzirom na to da su sredstva predviđena budžetom za program poljoprivredne proizvodnje od 300.000 KM, računamo da se uklopimo u tu stavku, a kad budemo usvajali program poljoprivredne proizvodnje, onda ćemo putem rebalansa vjerovatno uvećati stavku i za komercijalna gazdinstva”, rekao je Letić.

Izvor: Srna

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.