Upotreba “bosanskog jezika” u Srpskoj stalna tačka dnevnog reda SM?

January 17, 2017, 9:43 am

Ovo je peti put zaredom da se ova tačka nalazi u najavama dnevnog reda sjednica Savjeta ministara BiH.

O njoj nije bilo riječi na sjednici Savjeta ministara BiH održanoj 29. decembra prošle godine, iako je bila zvanično najavljena.

Zamjenik predsjedavajućeg SM BiH i ministar spoljne trgovine Mirko Šarović tada je izjavio da, prema njegovom mišljenju, materijal zahtijeva da se na njemu još radi kako bi mogao da bude prihvatljiv za sve u Savjetu ministara.

Savjet ministara raspravljao je o ovoj informaciji na sjednici 20. decembra, nakon što je ona dva puta skidana sa dnevnog reda.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske smatra da SM nije trebalo, niti je imao osnova da raspravlja o informaciji o navodnom kršenju ustavnog prava Bošnjaka na korištenje i upotrebu “bosanskog jezika” jer je oblast obrazovanja u nadležnosti Srpske.

“Nejasno je kako se uopšte i moglo raspravljati o toj temi u Savjetu ministara BiH, ako se zna da predlagač informacije – Ministarstvo civilnih poslova BiH nije nadležno za oblast obrazovanja, već ima ulogu koordinatora aktivnosti, usklađivanja planova entiteskih vlasti i definisanja strategija na međunarodnom planu u pojedinim područjima”, saopšteno je ranije iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je ranije da je ombudsman u BiH obavezan da dostavi svoje mišljenje u vezi sa problemom jezika bošnjačkog naroda koji se, prema njegovim riječima, reflektuje na djecu. Pozvao je Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske da dostavi svoj stav u vezi sa ovom informacijom i ovim problemom.

– S obzirom na to da je obrazovanje isključiva entitetska nadležnost, onda Ministarstvo treba da dostavi svoju informaciju u kojoj će navesti silne razgovore i pregovore koje su imali o tom pitanju i na kraju svoj definitivan stav – zaključio je Mektić, i podsjetio da SM informaciju o jeziku treba da dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Savjeta ministara BiH je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi,  Nacrt protokola između Ministarstva bezbjednosti BiH i MUP-a Srbije o sprovođenju člana 13-15 Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi.

Biće riječi i o Nacrtu izmjena Sporazuma između BiH i EU o bezbjednosnim procedurama za razmjenu povjerljivih informacija i Nacrtu osnova za vođenje pregovora i zaključivanje izmjena tog sporazuma, te Nacrtu sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade SAD o razmjeni podataka u vezi sa bezbjednosnim provjerama o terorizmu i Nacrtu osnova za vođenje pregovora i zaključivanje tog sporazuma.

Savjet ministara BiH razmotriće informaciju o pridruživanju BiH odlukama Savjeta EU koje se odnose na restriktivne mjere uperiodu nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, s prijedlogom za dalje postupanje.

Na dnevnom redu sjednice je i informacija o primjeni Odluke o instrumentima za usklađivanje zakonodavstva BiH s pravnom tekovinom EU u periodu od 7. aprila do 14. oktobra 2016. godine i obavezi označavanja propisa oznakom “EI”.

Pred ministrima će se naći Prijedlog programa rada Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH za 2017. godinu i Nacrt godišnje platforme o obavještajno-bezbjednosnoj politici za 2017. godinu. Na dnevnom redu je i informacija o stanju u oblasti komunikacija, s prijedlogom mjera.

Sjednica je prethodno bila zakazana za 10. decembar, ali je odgođena zbog gripa, odnosno bolesti pojedinih ministara.

RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *