Upokojio se mitropolit Dabrobosanski Nikolaj

October 28, 2015, 8:26 am

U hramu Svetih Petra Dabrobosanskog i Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Bogoslovskom školskom centru na Velečevu kod Foče, kao i u svim hramovima mitropolije dabrobosanske biće služene zaupokojene liturgije.

Tijelo blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja biće u velečevskom hramu.

Nakon zaupokojene liturgije koju će sa sveštenstvom služiti vladika zahumsko-hercegovački i primorski i zamjenik mitropolita dabrobosanskog Grigorije, tijelo blaženopočivšeg mitropolita oko podneva biće prevezeno u manastir Dobrun, gdje će biti sahranjen u petak.

Blaženopočivši mitropolit Nikolaj šezdeseti je mitropolit dabrobosanski na čiji tron je izabran 1992. godine. U šedeset i dvije godine sveštenomonaškog i 42 godine episkopskog služenja Srpskoj pravoslavnoj crkvi istakao se kao veliki prosvetitelj, graditelj, obnovitelj crkvenog i duhovnog života. Od 1973. do 1978.godine bio je vladika australijsko-novozelandski, nakon čega je izabran za vladiku dalmatinskog gdje se zadržao do izbora u svetosavski tron mitropolita dabrobosanskih.

Blaženopočivši mitropolit Nikolaj čije je svjetovno ime Gojko Mrđa rođen je u Krnjoj Jeli kod Bosanskog Petrovca 30. avgusta 1927. godine. Školovao se u Sremskoj Palanci, a 1946. godine upisao je Bogosloviju u Prizrenu. 1953. godine primio je monaški postrig.

Završio je Bogoslovski fakultet u Beogradu koji mu je zbog izuzetnog doprinosa razvoju bogoslovlja i nauke dodijelio 1999. godine titulu počasnog doktora nauka, a istu titulu dobio je i od Univerziteta u Istočnom Sarajevu 2007. godine. Nosilac je više crkvenih i svjetovnih odlikovanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *