UniCredit banka dobila spor težak 256 miliona maraka!

April 19, 2023, 9:53 am

Viši privredni sud preinačio presudu Okružnog privrednog suda u Banjaluci po kojoj je banka bila dužna da isplati 256 miliona KM firmi “Bitminer Factory” iz Gradiške.

Banjalučka “UniCredit” banka nije dužna da firmi “Bitminer Factory” iz Gradiške isplati 256 miliona maraka, odlučio je Viši privredni sud u Banjaluci!

Odluka je donesena nakon što je sudsko vijeće uvažilo žalbu advokata Jovana i Milice Čizmović, te preinačilo presudu koju je 30. decembra 2021. godine izrekao Okružni privredni sud u Banjaluci.

“Žalbe tužene “UniCredit bank” se uvažavaju, te se prvostepena presuda preinačava u pobijanom, usvajajućem dijelu, tako što se odbija tužbeni zahtjev tužioca “Bitminer Factory”, navodi se u presudi, koja je pravosnažna.

Istom presudom odbijena je žalba “Bitminer Factory” na odbijajući dio prvostepene presude.

Naime, preduzeće iz Gradiške je imalo plan da preko obnovljivih izvora energije proizvodi struju koja bi se dijelom prodavala partnerskom preduzeću za rudarenje kriptovaluta, dok bi dio išao u elektroenergetsku mrežu. Za to su im trebali investitori koje su privukli tako što su emitovali digitalne tokene u zamjenu za novac koji se prikupljao preko računa koji je otvoren u “Unicredit banka” u Banjaluci. Međutim, projekat nije realizovan i u startu je propao.

“Bitminer Factory” iz Gradiške potom je od “UniCredit” banke tražila da im isplati ukupno 256 miliona maraka, što je u prvostepenom postupku prihvaćeno, ali je ta presuda sada preinačena.

Od ukupnog iznosa 238,5 miliona maraka u tužbi se odnosilo na ime naknade štete zbog izmakle koristi koju bi “Bitminer Factory” ostvario da je uspješno okončano ulaganje u 20 odsto sredstava u hardversku imovinu za izradu digitalnog prostora, sa zateznom kamatom.

Iznos od 12,4 miliona tužbom je tražen na ime naknade štete, koji predstavlja 80% vrijednosti zaključenih ugovora u ICO projektu tužioca, koji je umanjen za uplaćeni iznos od 171.189 KM. Na ime naknade štete koju su pretrpili zbog izgradnje dvije mini hidroelektrane na području Gradiške tražen je iznos od 3,8 miliona maraka, a iznos od 1,5 miliona marka na ime štete koju je “Bitminer Factory” pretrpio zbog izgradnje objekata sa odgovarajućom hardverskom opremom u svrhu realizacije projekta.

UNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *