TV K3

android aplikacija

instaliraj

Umro Tito, CIA pobrkala Bukurešt i Beograd

Umro Tito, CIA pobrkala Bukurešt i Beograd

Američki obaveštajci su na društvenoj mreži „Tviter“ objavili dokument koji od 1980. godine čuvaju u svom muzeju.

Uz tekst „Muzejski artefakt nedelje – obaveštenje FBIS-a (Foreign Broadcast Information Service – Interna informativna služba CIA), kojom se objavljuje smrt predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita“, preneo je hrvatski Ekspres.

To je dokaz da greše i najveći jer ovu su vest jedino mogli da preuzmu od Radio Beograda, ali je neko od operativaca pobrkao dva glavna grada dve susedne države, navodi portal.

U daljem tekstu piše isto ono što su prvi čuli građani bivše države i što je 4. maja 1980. prvi pročitao u televizijskom prenosu Miroslav Lilić, tadašnji voditelj centralnog Dnevnika Televizije Zagreb. Portal Ekspres verovatno misli na verziju koja je pročitana na TV Zagreb (prim. red.).

„Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije i Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije javljaju radničkoj klasi, svim građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije da je umro drug Josip Broz Tito, predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i KPJ.“

Inače, američke tajne službe su navodno bile uverene da Tito nije bio „pravi“ Tito, a tu priču im je ispričao Marijan Džon Markul u njihovoj losanđeleskoj kancelariji.

Markul je tvrdio da čovek koji se tada predstavljao kao maršal Josip Broz Tito zapravo nije pravi Tito.

To je ruski agent koji je preuzeo Titov identitet nakon što je pravi Josip Broz nestao u Rusiji 1937. godine, stoji u FBI-jevoj belešci s početka maja 1955. godine.

Marijan Markul rođen je u Livnu 1909. godine, u SAD se doselio 1936, a državljanstvo je dobio nakon što je dve godine služio u američkoj vojsci.

Markul je tvrdio da je krajem dvadesetih godina prošlog veka razgovarao sa pravim Titom u Jugoslaviji, a nedugo nakon „nestanka“ opet su se sreli, ali ovog puta u Parizu.

Drugi sastanak s Titom 1953. godine Markul je imao u Zagrebu.

Ovog puta Marijana i njegovu suprugu Ingrid, „maršal je gotovo u potpunosti ignorisao“.

Osim toga, Markul je FBI-jevcima ispričao da je ‘pravi’ Tito ostao bez kažiprsta i srednjeg prsta, te da je bio blag i imao tuberkulozu – Markula je najviše začudilo kako je Tito znao da svira klavir, jer je bio uveren da onaj prvi Tito to nije imao gde da nauči, navodi Ekspres.hr.

Portal podseća da je smrt Josipa Broza Tita odjeknula u celom svetu, a koliki je uticaj imao, najbolje govori njegova sahrana na koju su stigli svi najveći svetski državnici, od ruskog predsednika Leonida Brežnjeva, do indijske premijerke Indire Gandi, engleske Margaret Tačer, zatim italijanskog predsednika Sandra Pertinija, nemačkog kancelara Hansa Ditriha Genšera, pa do svih predsednika zemalja nesvrstanog pokreta – ukupno više od 300 državnika i delegacija, te desetak kraljeva i članova kraljevskih porodica.

RTS

Komentarišite

Your email address will not be published.