Umro najviši čovjek na svijetu

August 26, 2014, 7:17 am

Četrdesetčetvorogodišnji džin bio je visok skoro 2,60 metra zbog tumorne žljezde koja je nastavila da luči hormone rasta tokom cijelog njegovog života.

Ukrajinski mediji navode da je Stadnik umro u nedjelju usljed izliva krvi u mozgu.

Ginisova knjiga rekorda ga je 2007. godine, kada je bio visok 2,56 metara, proglasila najvišim čovjekom na svijetu. Ali pošto je odbio da ga ljudi ove organizacije izmjere, morao je titulu da vrati Kinezu Bao Sišunu, visokom 2,36 metara.

Kako prenosi AFP, Stadnik je živio povučeno u majčinoj kući u selu Podoljanci, na sjeveru zemlje. Za svoju visinu je govorio da mu je zadala više muka nego radosti.

Odluku da ne dozvoli ljudima iz Ginisove knjige rekorda da ga izmjere, objasnio je željom da ga ostave na miru.

Vremenom mu je postalo sve teže da se kreće, te je bio primoran da zbog narušenog zdravlja napusti posao veterinara. Od tada se brinuo za porodičnu baštu i kuću.

Stadnik je povremeno dobijao pomoć sa strane. Na poklon je dobio kompjuter sa specijalno dizajniranim mišem i tastaturom, a 2008. tadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko poklonio mu je automobil adaptiran za njegovu visinu.

U Ginisovoj knjizi rekorda najviši čovjek u istoriji zapisan je Amerikanac Robert Peršing Vedlou koji je bio visok 2,72 metra. Umro je 1940. godine u svojoj 22. godini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *