Ukrajina: Na istoku ubijeno 3.500 vojnika

August 10, 2014, 11:04 am

Ovaj podatak je u subotu saopštio neimenovani visoki zvaničnik ukrajinskog ministarstva odbrane.

“Imali smo 3.427 vojnika koji su vođeni kao nestali, ali oni su najvjerovatnije poginuli”, izjavio je pomenuti zvaničnik, dodajući da po njegovom mišljenju nema šansi da je bilo ko od njih preživio, prenosi Itar-tass.

Uprkos tvrdnjama ukrajinskih vojnika koji su uspjeli da se probiju kroz obruč proruskih aktivista, da su oprema i oružje na bojištima u tom regionu uništeni, pomenuti zvaničnik ministarstva odbrane iznosi mišljenje da su izvjesne količine teškog naoružanja, artiljerijskih sistema i vatrenog oružja neoštećene pale u ruke proruskih aktivista.

On navodi da je u posljednjih nedjelju dana registrovano kretanje oklopljenih transportera i tenkovi sa ukrajinskim oznakama u pravcu Donjecka i Šahterska, što bi moglo da iskomplikuje situaciju na drugim frontovima.

Artiljeriski napadi na Donjeck

Jedna žena je ranjena, dok su jedna kuća i dio poliklinike uništeni u artiljerijskom napadu ukrajinske vojske na grad Donjeck, saopštile su gradske vlasti.

Novinar agencije Frans pres je javio da se čulo više od 20 detonacija u centru Donjecka.

“Od jutros u 4.20 časova po lokalnom vremenu odjeknulo je više od 20 detonacija bombi iz artiljerijskog oružja u Donjecku, uporištu proruskih aktivista na istoku Ukrajine, gdje je ukrajinska vojska najavila nastavak svoje ofanzive”, javio je dopisnik agencije.

Ukrajinska vojska najavila je jutros nastavak ofanzive u Donjcku.

Premijer Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zakarčenko izjavio je sinoć da je taj grad na istoku Ukrajine opkoljen, i da je spreman da prihvati prekid vatre kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa.

Telefonski dogovor Lavrova i Kerija: Neophodne hitne mjere

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri saglasili su se da je neophodno preuzeti hitne mjere da se spriječi humanitarna katastrofa na istoku Ukrajine, gdje od 15. aprila traje akcija ukrajinske vojske protiv proruske aktiviste.

Lavrov je u telefonskom razgovoru sa Kerijem istakao da intenziviranje vojne akcije, koje je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, dovelo do velikog broja civilnih žrtava, među kojima ima djece, kao i uništavanju važne infrastrukture.

“U ovom kontekstu ministar je pozvao da bude prihvaćena ruska inicijativa za zajedničkom humanitarnom misijom na jugoistoku Ukrajine”, navedeno je u saopštenju iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Američki državni sekretar je rekao da je pokrenut dijalog sa Kijevom o tom pitanju, prenosi RIA “Novosti”.

Ukrajina spremna da prihvati humanitarnu misiju u Lugansk

Ukrajina je spremna da prihvati humanitarnu misiju u Lugansku, ali samo ukoliko nenaoružan međunarodni tim uđe u zemlju preko granica koje kontroliše Kijev, izjavio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Porošenko je, u telefonskom razgovoru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izjavio da je o tome već razgovarao sa predsjednikom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Peterom Maurerom.

“Spremni smo da prihvatimo humanitarnu pomoć ako je ta misija međunarodnog karaktera, bez vojne pratnje bilo koje vrste i ako bude prošla kroz granične kontrolne punkotove koje kontrolišu ukrajinski stražari”, kazao je Porošenko, navodi se u saopštenju kancelarije ukrajinskog predsjednika, prenijela je agencija AFP.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *