Ukoliko stalno koristite ovaj program pranja veša možete smanjiti životni vijek mašine

August 24, 2023, 8:43 am

Kada se radi o pranju veša, jedan program na koji se mnogi oslanjaju je ciklus brzog pranja. Ipak on može oštetiti bubanj te skratiti vijek upotrebe ovog kućnog aparata.

Svaka mašina za pranje nudi ovu postavku, a posljednji modeli mašine za pranje veša će nuditi više opcija brzog pranja, tako da je možete dodatno prilagoditi. Međutim, zašto ne biste trebali stalno koristili ciklus brzog pranja?

Iako je brz, praktičan i troši manje energije u odnosu na puni ciklus, u stvarnosti to nije tako jednostavno. Činjenica je da postoji vrijeme i mjesto za podešavanje brzog pranja. I to definitivno nije ciklus na koji biste se trebali osloniti.

Kako postavka za brzo pranje troši manje vode i vremena, njen kapacitet je mnogo manji od standardnog ciklusa. Tako da ga zaista ne bi trebalo koristiti za sedmičnu količinu veša.

Ako se prepuni, rezultati će biti manje čist veš, ali istovremeno može oštetiti bubanj. Vremenom to može smanjiti funkcionalnost mašine, ali i skratiti njen vijek trajanja.

Ciklus brzog pranja se također neće vrtjeti tako dugo, što znači da će svaka teška odjeća zadržati više vode nego što ste navikli. Možda ćete morati da pokrenete poseban ciklus centrifuge da biste pomogli da se ovo isprazni.

Brzo pranje nije idealno ako imate posla s tvrdokornim mrljama. To nije ciklus koji koristite ako perete odeću za bebe ili želite da dezinfikujete posteljinu. Postavka za brzo pranje generalno ne može da pere na temperaturi iznad 40 stepeni Celzijusa, tako da neće ubiti klice ili viruse.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *