Ukinuti zaključci NSRS o prenosu nadležnosti

June 27, 2022, 4:08 pm

Ustavni sud BiH ukinuo je odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine RS te zaključke koji se odnose na prenos nadležnosti koje je usvojila NSRS krajem prošle godine.

Ustavni sud je odluku donio po zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Sud je ukinio zaključke u vezi s informacijom o pravosudnim institucijama BiH, zaključke u vezi s informacijom o prijenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane i bezbjednsoti, te u oblasti indirektnog oporezivanja.

Ukinute odredbe prestaju važiti narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u Službenom glasniku BiH.

Ustavni sud je ustvrdio da postoji spor u vezi s ovim aktima. Riječ je o dokumentima koje je Narodna skupština RS usvojila 10. decembra prošle godine.

Informaciju je na Tviteru prokomentirao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić.

– Upravo sam dobio Odluku Ustavnog suda BiH po zahtjevu 15 poslanika u PD BiH. Ustavni sud je ukinuo odredbe Deklaracije o ustavnim principima NSRS, te zaključke NSRS u vezi s prenosom nadležnosti sa BiH na Republiku Srpsku u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane. Još jedna pobjeda države BiH – naveo je Zvizdić, prenosi Klix.

 

Podsjetimo, Narodna skupština RS usvojila je 10. decembra set zaključaka kojima se otvarao put za povrat nadležnosti s nivoa BiH na nivo entiteta.

NSRS je tada povuka saglasnost na potpisivanje sporazuma o prenošenju određenih odgovornosti Republike Srpske kroz uspostavljanje VSTS BiH, te je zadužila Vladu Srpske da u roku od 6 mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS zakon o VSTS RS.

Takođe je navedeno da se Zakon o VSTS BiH neće se primjenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu Zakona o VSTS RS.

NSRS je tada takođe zadužila Vladu Srpske da povuče saglasnot na sporazum o prijenosu nadležnosti iz oblasti odbrane, kao i na sporazum o nadležnostima u oblasti indirektnog oporezivanja između Republike Srpske i Federacije BiH.

Vlada Srpske je zadužena u roku od 6 mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje zakone u ovim oblastima.

Izvor: srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *