UKC RS: Stručnost medicinskih profesionalaca i najsavremenija oprema spašavaju ljudske živote

April 5, 2023, 6:48 am

Prije mjesec dana u Klinici za kardiohirurgiju UKC Republike Srpske kod pacijentkinje Bose Vujić je prvi put urađen centralni (VA) ECMO. Riječ je o pacijentkinji kod koje je nakon kardiohirurškog zahvata, tj. rekonstrukcije mitralne valvule, nastupila disfunkcija (insuficijencija) desnog srca. Naime, 45 minuta po dolasku pacijentkinje u intenzivnu njegu nastupa kardiovaskularna nestabilnost, te su se započeli postupci reanimacije nakon čega je pacijentkinja zbog revizije vraćena u operacionu salu. Odluka za primjenu ECMO aparata je donesena nakon 120 minuta ponovljene ekstrakorporalne cirkulacije i mnogo pokušaja spontane uspostave kardijalne funkcije. ECMO (ekstrakorporalna membranska oksigenacija) je zahtjevna medicinska procedura kod koje funkciju srca i pluća privremeno preuzima ECMO aparat. On dalje venskom i arterijskom linijom preuzima deoksigenisanu krv pacijenta i nakon oksigenacije je nepulsatilnim protokom vraća pacijentu. Riječ je dakle o vještačkom srcu koje zahtjeva komplentan invazivni i neinvazivni hemodinamski i respiratorni monitoring.

„Pacijentkinja je nakon 48 sati provedenih na ECMO mašini i uspostave kardijalne funkcije, hemodinamske i respiratorne stabilnosti odvojena od mašine i krenulo se u postepeno zagrijavanje, buđenje i ekstubaciju pacijentice. U daljem postoperativnom toku pacijentica je stabilizovana i sa dobrim vitalnim parametarima otpuštena kući. Pacijentkinja je u Klinici za kardiohirurgiju hospitalizovana od 3.3. do 24.3.2023.godine. Poslije otpusta iz bolnice nakon sedam dana pacijentkinja dolazi na kontrolu gdje se konstatuje zadovoljavajuće opšte i kliničko stanje sa tendencijom oporavka,“ rekao dr Nikola Šobot, načelnik Klinike za kardiohirurgiju.

Bosa Vujić iz Trebinja se zahvalila medicinskom timu Kardiohirurgije UKC Republike Srpske. „Imala sam srčanih problema i zahvaljujući doktorima ovdje ostala sam živa. Imala sam tešku operaciju i doktori su uložili veliki trud da bi me vratili u normalno stanje i to uspješno“, naglasila je gospođa Vujić.

„Pravovremeno planiranje nabavke ovakve sofisticirane opreme još jedan je od dokaza da je pružanje najboljih zdravstvenih usluga našim pacijentima prioritet rukovodstva UKC Republike Srpske. Srećni smo i ponosni što smo sačuvali život ove pacijentkinje koja je bila izuzetno kompleksan slučaj. Naša Klinka za kardiohirurgiju nastavlja da niže izvanredne rezultate,“ rekao je prof. dr Vlado Đajić, generalni direktor UKC Republike Srpske.

(Foto: UKC RS)

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *