Uhapšeni državaljanin BiH Mirsad Bektašević tvrdi da je turista

February 3, 2016, 8:47 am

Bektašević koji je 2011. godine u Švedskoj osuđen na dvije godine zatvora zbog trgovine drogom i nošenja oružja tereti se i za povezanost sa terorističkom organizacijom Al-Qaidom.

On je u 2005. godine uhapšen u Sarajevu, a dvije godine kasnije na Sudu BiH je osuđen na 15 godina i četiri mjeseca zatvora zbog namjere da počini terorističko djelo. Na svoj zahtjev prebačen je u Švedsku na izdržavanje kazne. Nakon što je izdržao dvije trećine kazne 2011. je pušten iz zatvora.

Tokom 2015. pokušavao je ući u Bosnu i Hercegovinu, ali mu je nakon trećeg pokušaja određena mjera trajne zabrane ulaska u zemlju.

Njihov advokat Menia Polychroni kazala je da su njeni klijenti negirali krivicu i da tvrde da su turisti koji ne razumiju zbog čega su uhapšeni. Polychroni kaže da njeni klijenti nemaju nikakve veze sa terorizom.

Iz policije su naveli da je dvojac uhapšen na autobuskoj stanici u Aleksandroupolisu.

El-Hasani i Bektašević su kupili karte kako bi otputovali u selo koje se nalazi na granici sa Turskom. Policija je kod njih pronašla noževe i još neke stvari za koje optuženi tvrde da su ih kupili kao suvenire u Atini. U Grčku su stigli četiri dana ranije iz Kopenhagena.

Grčke vlasti imaju pravo zadržati osumnjičene i do 18 mjeseci u pritvoru bez optužnice.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *