Uhapšene dvije maloljetnice, jedna porijeklom iz BiH

January 11, 2015, 5:52 pm

Dvije maloljetnice uhapšene su u Austriji jer su htjele da se priključe terorističkoj organizaciji “islamska država”, a jedna od njih je porijeklom iz BiH.

Sedamnaestogodišnjakinja porijeklom iz BiH, uhapšena je u pokrajini Gornja Austrija a druga tinejdžerka od 16 godina, porijeklom iz Čečenije, u Salcburgu, saopšteno je danas iz austrijskog tužilaštva.

Tinejdžerke su izručene Austriji iz Rumunije, gdje su ih vlasti uhapsile u vozu 30. decembra dok su pokušavale da odu u Siriju.

Roditelji 16-godišnje djevojčice su u decembru predali telefon austrijskim vlastima, kada je ona nestala.

Tužilaštvo u Salcburgu potvrdilo je da su uhapšene dvije djevojke od 16 i 17 godina koje su pokušale da se priključe “islamskoj državi”.

Iz ovog tužilaštva navode da su podaci uzeti iz telefona i sa ruske aplikacije za čet otkrili razgovore o planovima djevojčica.

One su željele da postanu supruge boraca terorističke organizacije “islamska država”.

One su imale zadatak da angažuju još nekoliko djevojaka da se bore na strani terorističke organizacije “islamska država”.

Austrijske vlasti izrazile su sigurnost da je 16-ogodišnjakinja u kontaktu sa džihadistima i da je navodno, po njihovom nalogu, regrutovala nove aktiviste za “islamsku državu”.

Prema podacima austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova, za oko 170 osoba, uglavnom iz istočne Evrope, vjeruje se da su otputovale iz Austrije na Bliski istok da bi se pridružile džihadistima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *