Učinite da vam veza bude kao iz bajke

May 14, 2015, 4:37 pm

Ukoračili ste u vezu, ali niste u potpunosti zadovoljni svojim odnosom? Osjećate da u vašoj vezi ima puno mjesta za napredovanje, ali ne znate što učiniti kako biste uveli željene promjene? Ovih 7 koraka mogli bi vam pomoći da napravite korak naprijed na putu prema vezi o kakvoj ste oduvijek sanjali.

Mnogi poznati psihijatri i psihoterapeuti govore o sličnosti partnera kao ključu svake uspješne veze. Dalje govore kako kako se za uspješan odnos moraju poštovati neka osnovna pravila, a kažu i da je veza moguća samo u određenim okolnostima, piše Kolektiv.me.

Međutim, vjera u ljubav govori vam da u ljubavi ne postoje odrednice i pravila, te da jaka hemija, čak i kod potpuno suprotnih karaktera, čini savršenu vezu. Ipak, kako bi odnos očvrsnuo i potrajao, na vezi je potrebno svakodnevno raditi.

Razgovarajte

Gotovo svi problemi u odnosima posljedica su loše komunikacije. Ukoliko komunikacije nema ili je na nezavidnom nivou, nakupljeno nezadovoljstvo se nagomilava, a kao što znate – emocije će kad tad izaći na površinu, pa je bolje da se to ne dogodi u obliku eksplozije. Izađite iz tog začaranog kruga nezadovoljstva ugodnim i nježnim razgovorom.

Slušajte

Doista slušati nekoga ponekad može biti zahtjevno, ali je i od velike važnosti. Dobro otvorite uši i pokušajte razumjeti ono što vam druga polovina govori – ponekad će vam reći i mnogo više nego što mislite. Cilj ove tehnike je da se osoba koja govori osjeća shvaćeno. Zaboravite rasprave u kojima samo čekate svoj red kako biste nešto rekli. Slušajte, jer slušanje je ključ.

Prihvatite

Opštepoznato je da ljudi ne mogu promijeniti druge, već samo sebe. Dakle, prihvatite osobu s kojom ste u vezi baš onakvu kakva jest. Učinite li to oboje, vaša će veza prodisati jer niko ne voli da se od njega očekuje više nego što on to može pružiti. Svom partneru najbliži, u svijetu u kojem se od nas svakodnevno očekuje savršenstvo, budite osoba koja će ga prihvatiti sa svim svojim manama i vrlinama. Prihvatanje je ključ uspješne veze.

Ravnoteža

Važnija nego što se zapravo čini. Bez obzira na to koliko ste voljeni od strane neke osobe ili koliko god vi nekoga voljeli – on nikad ne bi trebao biti vaš “cijeli svijet”, niti biste vi trebali biti njegov. Održavajte odnose s drugim ljudima i prijateljima koji su uz vas bili mnogo prije, ali i ne prestajte sticati nove kontakte i prijateljstva. Balansirajte i upotpunite svoj život, jer ćete na taj način imati više snage i energije za odnos s vašim partnerom.

Iznenađujte

Mnogi govore da je svaki početak veze najljepši (i u pravu su). A zašto je to tako? Zbog iznenađenja! Već nakon par mjeseci, većina zaboravlja na važnost iznenađenja čime se gubi uzbuđenje, zabava, osjećaji, ali i lijepe gestove kojima nekome dajete do znanja da vam je stalo. Ukoliko želite savršen odnos, ovakve stvari ne smijete zanemarivati jer ne zaboravite – pažnja je od velike važnosti.

Pohvalite

Svi ste vrlo dobro svjesni činjenice da svaka riječ sa sobom nosi određenu moć. I dok se svi svijesno ili nesvjesno uzbuđujete kad vam neko kaže riječi: “Volim te”, isto bi bilo i da ste napisali riječ “Torta”, samo što bi u tom slučaju takva riječ izazvala drukčiju reakciju. Mozak jednostavno tako funkcioniše – ima algoritme pomoću kojih određeno reaguje na pojedine riječi. Obasipajte voljenu osobu toplim i ugodnim riječima. Unesite mir i sreću u život i trudite se držati stvari pod kontrolom. Održavajte harmoniju.

Divite se

Uprkos svim problemima i nesrećama koje vas obično snađu u vezi, divljenje prema partneru nerijetko nadjačava i najgore prepreke. Svi ste u vezi s “baš tom” osobom zato što vam je “baš ta” osoba jednom zadivila, a s njom ste i dalje jer vaše divljenje ne prestaje. Divite se, jer nema ljepše stvari ni za jednu ni za drugu stranu. Uživajte u ljubavi i ne bojte se pokazivati svoje osjećaje.

 

Kolektiv.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *