Učenici iz Banjaluke posjetili vinariju „Fazan“ kod Prnjavora (FOTO/VIDEO)

February 28, 2024, 12:18 pm

Učenici iz Banjaluke, danas su, u sklopu terenske nastave, posjetili vinariju „Fazan“ u Prnjavoru. Tokom posjete, upoznali su se sa svim aspektima prozvodnje vina u ovoj vinariji. Posjeta je realizovana zahvaljujući Francuskom institutu u Banjaluci.

Iako u ovom periodu vinogradi uglavnom miruju i tek za nekih mjesec dana kreće nešto aktivniji proces, svaka posjeta prnjavorskom „Fazanu“ prilika je da se nauči ponešto novo iz ove oblasti. U to su se uvjerili i učenici Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole iz Banjaluke, koji su imali priliku da posjete vinograd i saznaju kako nastaje proces proizvodnje vina.

“Ovo je dosta interaktivno iskustvo, da izađemo ovako, na teren, sve uz prelijepe pejzaže i naravno da vidimo vinograde. Meni je ovo prvi put da sam u posjeti vinogradu i dožiljaj je stvarno poseban”, kaže učenik Damjan Marković.

Damjan i njegove kolege u vinariju su došli, zahvaljujući, prije svega Francuskom institutu iz Banjaluke. Ideja je, kažu iz Instituta da ponude neke neobične sadržaje učenicima koji u školama uče francuski jezik.

“Mi računamo da, gledajući njihov izbor profesije, ovakav sadržaj može da ih interesuje, budući da sutra oni treba da pripremaju hranu i predlože vino uz tu hranu. Vjerujem da im može biti zanimljivo da otkriju sam proces proizvodnje vina i da otkriju da tako nešto postoji u njihovoj bližoj okolini i da još dodatno, da otkriju da je tako nešto stvorio čovjek koji je došao iz druge zemlje, odnosno iz Francuske”, rekla je šef Kancelarije Francuskog instituta u Banjaluci Milica Mijatović.

Prve kalemove vinove loze zasadio je još 2010. godine Kristijan Cvikert, a danas ovdje proizvodi najbolja vina koja se piju i u njegovoj domovini, Francuskoj. Kaže da je suština proizvodnje da se na kraju dobije vino koje je refleksija mjesta na kojem se i proizvodi.

“Mislim da sam u tome i uspio, jer svi mogu da prave šardone ili pinoar, ali ono što sam ja uspio jeste da dobijem jedan pinoar u kojem se osjeti energija ovog tla i to je u stvari ideja svakog pravog vinara, da to prenese”, kaže  vlasnik vinarije „Fazan“ Prnjavor, Kristijan Cvikert.

Posebnost ovih vina, kako nam kažu, jeste i činjenica da nema glavobolje nakon konzumiranja, bez obzira na količinu.

“Naša vina možete stalno konzumirati, možda da budete malo veseli, ali vas neće glava boljeti”, kaže direktorica vinarije “Fazan” Nada Harijan.

Na mjestu današnje vrlo uspješne vinarije „Fazan“ prije više od deceniju nalazilo se samo šiblje u kojem su boravili fazani. A, danas se pod vinogradima nalazi 4 ha.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *