TV K3

android aplikacija

instaliraj

U potopljenom egipatskom gradu pronađeni hramovi

U potopljenom egipatskom gradu pronađeni hramovi

Ronioci koji su plivali kroz Herakleion, antički egipatski grad koji je sada pod vodom, pronašli su gomilu artefakata, koji uključuju ostatke hrama, zlatni nakit, novčiće i izgubljeni dio jednog ceremonijalnog broda, sudeći po Ministarstvu antikviteta Egipta.

Herakleion – nazvan po legendarnom Herkulu, za koga su antički ljudi vjerovali da je posjećivao ovaj grad, nekada je bio metropola. Kada je izgrađen u otprilike osmom vijeku p.n.e., nalazio se na obali Nila, pored Mediteranskog mora.

Kleopatra je čak i bila krunisana u jednom od hramova ovog grada. Zatim, prije oko 1.500 godina grad je poplavljen i sada se nalazi ispod 45 metara vode.

Od kada su ga arheolozi otkrili 2000. godine, Herakleion, takođe poznat i kao Tonis, počeo je polako da otkriva svoje antičke tajne. Tokom najnovijih eskavacija, dugih oko dva mjeseca, arheolozi su bili oduševljeni kada su pronašli ostatke velikog hrama, koji su uključivali kamene stubove i ostatke malenog grčkog hrama koji je bio zakopan jedan metar ispod morskog dna. Eskavacijski tim koji se sastojao od egipatskih i evropskih arheologa je predvodio Frenk Godio, podvodni arheolog, koji je otkrio Herakleion prije 19 godina. Tim je koristio skenirajuće oruđe koje emituje slike artefakata ispod vode.

Tokom prošlih eskavacija, arheolozi su otrili 75 brodova, iako nisu svi bili potpuni. Ovaj novi pronalazak je uključivao dio broda 61, koji je nedostajao. Kada je sastavljen, brod 61 se pokazao dugačkim 13 metara i širokim pet metara. Na brodu se nalazilo blago, poput nakita i novčića od zlata i bronze.

Nezavisne novine

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.