U ovom gradu se nalazi najbolji božićni market

November 20, 2022, 11:52 am

Prema European Best Destination, najposjećenijem turističkom sajtu u Evropi, koji sarađuje sa preko 300 turističkih organizacija, Budimpešta je već ponijela titulu najbolje božićne destinacije u Evropi u 2022. godini. Glavni razlog zbog kog je ovo priznanje pripalo upravo Budimpešti jeste božićni market koji je ove godine otvaren 18. novembra, i traje sve do 1. januara 2023.

Budimpešta je omiljena destinacija za turiste, a posebno čarobna postaje u susret Novoj godini, kada se cijeli grad pretvara u zimsku bajku, te gotovo da nema agencije koja ne nudi aranžmane za popularni advent. Slogan ovogodišnjeg božićnog marketa glasi “U ljubavi i sigurnosti“ i tim sloganom otvara se božićno slavlje isped Bazilike Svetog Stefana.

U pitanju je najpopularniji budimpeštanski božićni market gdje više od 100 preduzetnika i gastronomskih ponuđača u tradicionalnim kućicama nudi popularna mađarska jela, ukrase i rukotvorine, kao i brojne originalne poklone.

Drugi božićni market smješten je takođe u centru Budimpešte, na Trgu Verešmarti. Cijela Budimpešta je gotovo dva mjeseca obavijena mirisom medenjaka, dimnjak kolača, pečenog kestenja, štrudle od maka i sve što vam je potrebno jeste šolja popularnog kuvanog vina da se zagrijete. Vrhunac večeri je lajt-šou, koji se svakog dana projektuje na pročelju Bazilike Svetog Stefana.

Cijeli grad će ove godine biti okićen sa preko sto hiljada lampica, a organizatori očekuju veliki broj turista zahvaljujući bogatom pratećem programu koji obuhvata brojne koncerte i predstave na otvorenom. Brojna klizališta širom Budimpešte će takođe biti otvorena. Najpoznatije klizalište je ono u Varošligetu, smješteno u podnožju velikog baroknog zamka Vajdahunjad, najvećeg u Evropi. Klizanje pod zvijezdama je nezaboravno iskustvo koje možete upotpuniti šetnjom kroz zamak, prenosi B92.

Duh Božića će sigurno upotpuniti Krcko Oraščić, a u Budimpešti se on izvodi u nedavno renoviranoj Operi. Kako Budimpešta leži na preko 1.500 termalnih izvora, najbolji način da pobjegnete od zime je da se ugrijete u bazenima Gelert, Sečenji ili Rudaš banje.

Izvor: B92

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.