U Jadranskom moru pronađena podmornica koja je potonula u Drugom svjetskom ratu

November 21, 2022, 2:30 pm

Pripadnici italijanskog nautičkog udruženja Lega Navale pronašli su uz obalu u blizini mjesta Villanova di Ostuni na italijanskoj obali Jadranskog mora olupinu za koju se smatra da su ostaci britanske podmornice HMS Regent koja je potonula prije 80 godina.

“Ova olupina leži na dubini od 75 metara i okrenuta je naglavce. Kada smo stigli do nje, u prvom trenutku bilo je teško shvatiti da je riječ o Regentu. Ali ako proučite trup, sastav čelika, krmu i pramac, uviđa se da je riječ o britanskom dizajn”, izjavio je za Daily Mail Fabio Bisciotti, čiji je ronilački tim pronašao olupinu.

Glasnogovornik britanske Kraljevske mornarice rekao je da još ne mogu potvrditi otkriće jer je olupina okrenuta naopako i zbog činjenice da su ključni dijelovi zakopani u morskom dnu.

Iz Hrvatske o ruskim brodovima u Jadranskom moru: ‘Bilo je i nekoliko podmornica’

Međutim, dodao je da bi se moglo potvrditi da je to olupina broda HMS Regent kada se pojave dodatne informacije.

Podmornica Regent porinuta je u more 1930. godine, a potonula je 18. aprila 1943. godine kad je naletjela na minu u blizini grada Monopolija u jugoistočnoj italijanskoj regiji Apulija.

Podmornica je u tome trenutku imala 62 člana posade čija tijela nikada nisu identificirana jer olupina nije pronađena. Neki od članova posade desetljećima se nisu pomorili s tom činjenicom.

Za porodicu Williama Tricea, šefa strojarnice na Regentu, trauma se proteže kroz generacije. Williamov sin Barry istraživao je nestanak Regenta sve do svoje smrti 2003. godine.

Izvor: radiosarajevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *