U Derventi obilježen Dan VRS i 27. Motorizovane i Osinjske lakše pješadijske brigade (FOTO/VIDEO)

May 13, 2024, 11:44 am

Dan Vojske Republike Srpske i Dan 27. Motorizovane brigade i Osinjske lakše pješadijske brigade obilježeni su danas u Derventi služenjem parastosa i polaganjem vijenaca ispred centralnog spomen- obilježja poginulim boracima Vojske Srpske.

U slobodu u kojoj danas živimo, ugrađeni su životi mnogobrojnih pripadnika Vojske RS, zbog čega oni nikada ne smiju pasti u zaborav sadašnjih, ali ni budućih generacija.

Poručeno je iz to Dervente tokom obilježavanja 32. godišnjice od formiranja Vojske Republike Srpske i 27. Motorizovane i Osinjske lakše pješadijske brigade.

U pomen na junake služen je parastos i položeni vijenci na centralno spomen- obilježje na Trgu pravoslavlja.

Mladen Crljić bio je pripadnik 27. Motorizovane i Osinjske lakše pješadijske brigade.

„Drago mi je što sam vidio svoje saborce, starješine i komandante koji su bili rame uz rame sa nama iz Dervente. I u ratu je bilo lijepih trenutaka kroz koja se sklapaju najčvršća prijateljstva. Rat je vojnički završen, ali uvijek moramo biti na oprezu i zaštiti svoja prava političkim putem“, istakao je Crljić.

Predsjednik Republičke boračke organizacije Radan Ostojić je istakao da se ovaj važan datum obilježava na spomen-obilježju koje je simbol stradanja, ali i junaštva i pobjede.

„Sigurno je da su pripadnici ove brigade, zajedno sa ostalim formacijama VRS i Unutrašnjih poslova, imali ogromne zasluge za stvaranje Republike Srpske, što se vidi i po broju stradalih, ali i odlikovanjima koja njihovi pripadnici nose. Oni su svojom krvlju nacrtali granice Republike Srpske, a naša obaveza danas je da prevaziđemo sve podjele da bi je sačuvali, što je uslov opstanka Srba na ovim prostorima, rekao je Ostojić, čestitavši pripadnicima 27. mtbr Dan brigade“, poručio je Ostojić.

27. motorizovana brigada bila je jedna od najbrojnijih jedinica u sastavu Prvog krajiškog korpusa. Kroz brigadu je, tokom četiri ratne godine, prošlo više hiljada boraca, a popunjavana je uglavnom borcima sa područja opština Derventa, Brod i Prnjavor, ali je bilo i boraca i iz još desetak opština.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Čedo Vujičić je naglasio da je ova brigada dala ogroman doprinos u borbama za slobodu i mir u Odbrambeno- otadžbinskom ratu.

„Tokom četiri ratne godine 438 pripadnika brigade je poginulo, 72 su stradali u drugim okolnostima, a 13 se vode kao nestali. Više od 2000 boraca je ranjeno i to je snažna opomena što nam se događalo i šta bi moglo da se desi ako ne budemo imali na umu tragedije koje smo preživljavali kroz istoriju“, poručio je Vujičić.

Gradonačelnik Milorad Simić je položio vijence u čast boraca iz Dervente koji su stradali u najtežem periodu po srpski narod.

„Moje veliko hvala i neka je laka zemlja onima koji su položili svoje živote, a njihovim najdražim ljubav i poštovanje, ali i želja da im dio žrtve vratimo kroz ono što mi možemo – razvijanje privrede i zapošljavanje njihove djece da bi zajedno Derventu stavili u vrh razvijenih lokalnih zajednica“, naglasio je Simić.

Najveći doprinos tokom rata 27. brigada dala je u operacijama za oslobađanje okupiranih dijelova Posavine, oslobađanju Koridora, zatim odbrani srpskog naroda na području Teslića i Vlasenice, kao i na mnogim drugim mjestima gdje je Srbima bio ugrožen opstanak.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *