U Briselu novi sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine o dinaru

May 15, 2024, 7:20 am
Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača biće održana danas u Briselu, a glavna tema biće pronalaženje rješenja u vezi sa odlukom takozvane Centralne banke Kosova o upotrebi dinara.
Delegaciju Beograda, u kojoj su brojni eksperti, ponovo će predvoditi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dok se sa prištinske strane očekuje učešće njenog glavnog pregovarača Besnika Bisljimija.

Ovo je sedma runda dijaloga na kojoj će se razgovarati o zabrani upotrebe dinara na KiM, do koje dolazi nakon što je istekao prelazni period koji je takozvana CBK odredila za početak primjene uredbe o zabrani upotrebe dinara na KiM i nakon što su u Prištini najavili da će biti preduzete mjere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na KiM koriste druge valute osim evra.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u utorak je najavio da će ugostiti glavne pregovarače Beograda i Prištine radi razgovora čiji je cilj pronalaženje “održivog privremenog rješenja” za one na koje utiče uredba takozvane Centralne banke Kosova o gotovinskim transakcijama.

Prethodni sastanak, na kojem se razgovaralo o odluci Prištine da ukine dinarski platni promet na KiM, održan je krajem aprila u Briselu, ali je završen bez konkretnih rezultata.

Petković je tada rekao da je Beograd pokazao konstruktivnost i iznio svoje predloge za pronalaženje rješenja, ali da Priština ne želi rješenje.

Lajčak je, nakon sastanka u aprilu rekao da je predstavio “kompromisni dokument” u nastojanju da se premoste razlike između strana, ali nije precizirao o čemu se radi.

Uredba tzv. CBK kojom se evro uvodi kao jedina službena valuta za gotovinsko plaćanje na Kosovu i Metohiji stupila je na snagu 1. februara.

(Tanjug – foto: Arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *