U BiH nedostaje 6.000 IT inženjera

June 14, 2018, 8:26 am

Ministar komunikacija i tranporta Ismir Jusko istakao je da je potreba za IT kadrom velika, te da se u ovom trenutku procjenjuje da nedostaje 6.000 IT inženjera za potrebe firmi u BiH.

Jusko je obraćajući se učenicima Druge gimnazije u Sarajevu naglasio da se, prema evidencijama službi za zapošljavanje, na birou za zapošljavanje ne nalazi niti jedan IT inženjer, saopšteno je iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Na inicijativu Juska u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i vodećom asocijacijom kompanija softverske industrije u BiH “Bit alijansom”, pokrenut je pilot-projekat u srednjim školama Kantona Sarajevo s ciljem edukacije i ohrabrivanja mladih u odabiru perspektivnih zanimanja u informaciono-komunikcionim tehonoligjama /IKT/ i softverskoj industriji u cjelini.

U početnoj fazi pilot-projekta, predstavnici Ministarstva i pojedinih članica “Bit alijanse” obišli su četiri srednje škole Kantonu Sarajevo.

“Danas, kada je više nego teško doći do posla, imajte na umu da upravo IT stručnjaci nalaze posao. IT sektor je najperspektivnija industrijska grana koja ima brz i jak razvoj na tržištu”, rekao je Jusko.

Učenicima navedenih škola obratili su se stručnjaci iz IKT oblasti i prenijeli im dio svog znanja i iskustva u radu.

 

(SRNA)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *