TV K3

android aplikacija

instaliraj

U Banjaluci prijem povodom Dana državnosti Srbije

U Banjaluci prijem povodom Dana državnosti Srbije
Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić organizuje u Banjaluci svečani prijem povodom obilježavanja 15. februara – Dana državnosti Srbije.

Na svečanosti u Kulturnom centru Banski dvor očekuje se prisustvo predstavnika političkog, kulturnog i javnog života Republike Srpske i BiH.

Srbija slavi 15. februar – Dan državnosti, u spomen na dan kada je u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav.

Na Zboru u Orašcu, 15. februara 1804. godine, srpski ustanici, predvođeni Đorđem Petrovićem – Karađorđem, odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak.

Ustanički skup u Orašcu predstavlja početak obnove srpske državnosti poslije viševjekovne otomanske vlasti.

U narednih nekoliko godina ustanička vojska u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, na Mišaru, u Beogradu i drugim mjestima porazila je turske snage i oslobodila gotovo cijelu teritoriju Beogradskog pašaluka.

Time su Srbi otpočeli oslobodilačku borbu protiv otomanske vlasti i proces stvaranja svoje novovjekovne države.

Takođe, 15. februara 1835. godine u Kragujevcu je donesen Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije i jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog vremena.

Tim Ustavom je izvršena podjela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, a vlast su činili knez, državni sovjet i narodna skupština.

Bila su proklamovana prava i slobode građana poput nezavisnog sudstva i prava na zakonito suđenje, sloboda kretanja i nastanjivanja, nepovredivost stana, pravo na izbor zanimanja, ravnopravnost građana bez obzira na vjeru i nacionalnost.

Dan državnosti Srbije obilježava se nizom manifestacija, a ponovo je počeo da se praznuje od 2002. godine.

http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.