U Banjaluci otvoren drugi “Organik fest Republike Srpske” (VIDEO)

September 23, 2022, 2:47 pm

U Banjaluci je danas otvoren drugi “Organik fest Republike Srpske”, koji je okupio tridesetak izlagača organskih proizvoda iz Srpske i Srbije. Nadležni iz oblasti poljoprivrede, kao i izlagači vjeruju da će ova manifestacija postati tradicionalna, kako bi se još jednom ukazalo na značaj organske proizvodnje.

Organska proizvodnja danas je na cijeni, zbog čega je sve više proizvođača koji žele ponuditi svježe, neprskano voće i povrće i druge sirovine koje su predstavljene i na Organik festu u Banjaluci.

Iz Područne privredne komore naglasili su das u davno prepoznali značaj i ulogu organske proizvodnje, te da u okviru komore postoji grupacija koja zastupa interese organskih proizvođača i prerađivača, te da ima dobru saradnju sa Privrednom komorom Srbije.

Resorni ministar je rekao da je sektor organske poljoprivrede najviše napredovao u posljednjih nekoliko godina u Srpskoj, podsjetivši da je prije četiri godine u Srpskoj bilo 20-tak organskih sertifikovanih proizvođača dok ih je danas blizu 70.

Naveo je da resorno ministarstvo podržava organske proizvođače na način da ih organizuje, plaća im 50 odsto sertifikata, daje podsticaj po hektaru i po grlu od 400 do 600 maraka, te omogućava povrat za nabavku opreme od 50 odsto. Drugi “Organik fest”, u organizaciji resornog ministarstva i Privredne komore, održava se danas i sutra u tržnom centru “Delta planet” u Banjaluci.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.