Tužilaštvo će se žaliti na oslobađajuću presudu doktoru Goliću

September 23, 2022, 12:43 pm

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka u zakonskom roku izjaviće žalbu na presudu Darku Goliću (60), optuženog za krivično djelo polno uznemiravanje nakon što od Osnovnog suda Banjaluka zaprimi pismeni otpravak, potvrđeno je za “Nezavisne” iz Tužilaštva.

Podsjećamo da je bivši načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske oslobođen krivice.

Kako je za “Nezavisne” rekla Golićev advokat Jasminka Jovišević sudija Osnovnog suda u Banjaluci na ročištu u srijedu pročitao je optužnicu i uzeo određenu dokumentaciju a odbrana je prigovorila da nema prijedloga za krivično gonjenje.

U pitanju  je  krivično djelo za koje je predviđena kazna zatvora do dvije godine, i osumnjičeni za ovakva krivična djela se gone  po prijedlogu oštećenog.

Taj prijedlog se mora postaviti u roku od tri mjeseca od saznanja o počinjenom krivičnom djelu.

“Sud je donio jedinu moguću odluku a to je da se optužba protiv Golića odbije”, rekla je Joviševićeva.

Iz Osnovnog suda Banjaluka su rekli da je nakon održanog glavnog pretresa 21. septembra, koji je bio zatvoren za javnost, sud je na zapisniku objavio da će  biti donesena presuda kojom se odbija optužba za krivično djelo polno uznemiravanje.

“Presuda je donesena iz procesnih razloga. tj. iz razloga što se navedeno krivično djelo, odnosno krivično gonjenje vodi po prijedlogu oštećenog, a prijedlog nije dostavljen. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je propustilo da dostavi prijedlog za krivično gonjenje od strane oštećenog, odnosno isti nije podnesen u zakonskom roku od tri mjeseca od dana saznanja oštećenog za učinioca i za krivčno djelo”, pojasnili su za “Nezavisne” iz Osnovnog suda Banjaluka.

Golić je uhapšen u januaru 2020. godine zbog sumnje da je bludničio nad pacijentom (36) koji je 40 dana bio u komi na UKC RS u Banjaluci.

Prema tadašnjim informacijama, sve su navodno primijetili zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi, te je uprava UKC RS odmah obavijestila policiju, nakon čega je Golić uhapšen.

Optužen je za polno uznemiravanje, mada je istraga protiv njega vođena za obljubu nad nemoćnim licem.

Golić se branio sa  slobode, a u optuženičku klupu sjeo godinu i po nakon što se izjasnio da “nije kriv” za ono za šta ga tereti optužnica, još u aprilu 2021. godine.

Jučerašnje ročište bilo je zatvoreno za javnost zbog zaštite identiteta žrtve.

Optužnica Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Golića je teretila da je 19. januara 2020 od 19 do 22 sata, kao načelnik Klinike za anesteziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, kao ordinirajući doktor u cilju zadovoljavanja polnih strasti pacijenta M.Đ, ljubio  u lice u čemu je zatečen od strane medicinskog osoblja – medicinskih sestara i brata Klinike.

Nezavisne.com (Foto: arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *