Tužilac nezakonito zahtijeva suspenziju Zupca

July 29, 2014, 9:47 am

Marković je 22. jula dostavio dopis Kneževiću kojim je tražio informacije o tome šta je preduzeo i da li je suspendovao Zupca. Marković je još 25. februara obavijestio tadašnjeg zamjenika direktora SIPA Marka Dominkovića da se protiv Zupca sprovodi istraga i tada zatražio njegovu suspenziju.

SIPA je tužiocu Markoviću krajem prošle sedmice proslijedila odgovor, a u njemu je navedeno da Zubac i dalje on radi u punom kapacitetu, te da je Marković prekoračio svoja ovlašćenja i loše protumačio zakone po kojima radi SIPA.

– SIPA postupa po Zakonu o državnoj agenciji za istrage i zaštitu koji je u više navrata mijenjan i dopunjavan, a akt iz “Službenog glasnika” na koji se Marković poziva predstavlja samo osnovu ovog zakona. Direktor SIPA svakodnevno u punom kapacitetu obavlja poslove i zadatke iz svoje nadležnosti, a zamjenik direktora nema nadležnost u skladu sa odredbama Zakona o Agenciji za istrage i zaštitu na koji se pozivate – navodi SIPA.

SIPA ističe da prema Zakonu o policijskim službenicima BiH tužioci nisu nadležni za imenovanja i smjene rukovodilaca policijskih agencija i njihovih zamjenika.

– Obavještavamo Vas da ova agencija nije nadležna za traženo postupanje, odnosno za suspenziju direktora. Direktor SIPA je imenovan i izabran u skladu sa Zakonom o nezavisnim i nadzornim tijelima BiH i zamjenik direktora SIPA nema nikakve nadležnosti nad njim, odnosno nema nadležnost za postupanje po Vašim zahtjevima – navodi SIPA, i podsjeća, da tužilac prema Zakonu o krivičnom postupku BiH upravlja aktivnostima ovlašćenih službenih lica u svrhu prikupljanja dokaza kada postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo i da mu u tim poslovima stoje na raspolaganju u punom kapacitetu.

Marković je upozoren da se shodno zakonskim propisima sva službena korespondencija vrši putem rukovodioca agencije.

– Molimo Vas da u budućnosti tako i postupate, s obzirom na činjenicu da svako drugačije postupanje predstavlja kršenje navedenih propisa – istakli su u SIPA.

Agencija navodi da je zbog nepostojanja zakonske mogućnosti da Dominković suspenduje Zupca, što je zatraženo 25. februara, taj zahtjev dostavljen Nezavisnom odboru Parlamenta BiH koji je nadležan za imenovanje, suspenziju i razrješenje čelnika policijskih agencija.

U SIPA ističu da je direktor agencije odgovoran za zakonitost njenog rada i trošenja sredstava dodijeljenih Agenciji.

– Da SIPA zakonito troši dodijeljena budžyetska sredstva, potvrđuju izvještaji Kancelarije za reviziju institucija BiH – navode u toj agenciji.

 

(Glas Srpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.