Turistički potencijal Ribnika: Oživljavaju legendu o Crnoj kraljici

August 25, 2023, 5:58 am

Počelo je snimanje prvog promotivnog filma koji će otkriti čaroliju nove staze Sokolovača, Crna kraljica, u opštini Ribnik.

Ovaj film nastaje u saradnji Turističke organizacije Republike Srpske i Turističke organizacije opštine Ribnik.

Naime, ova tematska staza, vodeći do vidikovca Okomoljak, vodi na nezaboravno putovanje kroz prirodne ljepote i legendu o Crnoj kraljici.

Vidikovac Okomoljak pruža spektakularan pogled na duboki kanjon rijeke Sane. Bez obzira na to jeste li zaljubljenik u prirodu ili avanturista u duši, ovaj prizor će vas zadiviti svojom impresivnošću i prirodnom ljepotom.

Sada se budi pred kamerama oživljavajući duh prošlosti i prirodnih čuda, a osim prirodnih čuda, ovo mjesto nosi i bogatu legendu.

Kako navode iz Turističke organizacije opštine Ribnik,  vidikovac Sokolovača  je mjesto sa kojeg se pruža nevjerovatan pogled na kanjon rijeke Sane i živopisan pejzaž.

“U toku vijekova, ovo mjesto je inspirisalo mnoge legende i mitove. Legenda kaže da je ovaj vidikovac nazvan po sokolovima koji žive na njemu. Uz to, mnogi vjeruju da je sivi soko bio zaštitnik ovog područja, koji je svojim magičnim moćima čuvao mir”, kazali su oni te dodali da je sivi soko  ptica koja je bila smatrana u srednjem vijeku kao simbol hrabrosti i snage, te moći i brzine, a njegova prisutnost na vidikovcu činila ga je još većim i značajnijim mjestom.

Prema legendi, kraljica je upravo na ovom mjestu proglašavala svoje vitezove.

“Ona je uvijek tražila najhrabrije i najvještije ratnike da joj se pridruže u borbi, a njihova hrabrost i vještina bili su testirani na Sokolovači. Kandidati za viteški red morali su savladati tri ispita hrabrosti i snage. Prvi zadatak bio je da se penju uz strmiju stijenu, dok bi ih sivi soko sve vrijeme motrio. Drugi zadatak bio je da se preko kanjona prebace uz pomoć konopca i skoče na drugu stranu. Treći i najteži zadatak bio je da se spuste i uđu u pećinu koja se nalazila ispod samog vrha Sokolovače i iz nje donesu perce finiste sivog sokola, koji se gnijezdio u pećini. Oni koji bi uspješno savladali ova tri iskustva dobili su čast da postanu vitezovi kraljice, a kraljica bi ih svečano proglasila na vidikovcu Sokolovača.

Kako je kraljica izgovarala imena novih vitezova, sivi soko bi poletio iz svog gnijezda i lepršao oko vidikovca. Bio je to znak da su novi vitezovi prihvaćeni i da će sada zajedno sa kraljicom i svojim narodom braniti svoju zemlju i čuvati njenu čast”, navode iz Turističke organizacije.

Kako ističu, od tada pa sve do danas, vidikovac Sokolovača ostao je simbol hrabrosti i snage, a sivi soko koji se gnijezdio na njemu postao je legenda o kojoj se pričaju priče.

“Iako je kraljica danas davno pronesena u legendama, mnogi vjeruju da je njena duša još uvijek prisutna na ovom mjestu. Legenda kaže da će se kraljica jednog dana vratiti na vidikovac Sokolovača da proglasi novu generaciju vitezova koji će braniti i čuvati ovaj kraj. Dok god postoji vidikovac Sokolovača i sivi soko, legenda o Crnoj kraljici i vitezovima živjeće u sjećanju i srcima ljudi ovog kraja”, navode oni te dodaju da snimanje ovog promotivnog filma  predstavlja veliki turistički potencijal za ovaj kraj.

“Prvo smo prošle godine konkurisali na javni poziv TORS i sredili jednu stazu, zatim smo ove godine po istom postupku sredili i drugu stazu i zajedničkim snagama krenuli sa ovim snimanjem”, navode oni.

Prema njihovim riječima, prošle godine su počeli brendiranje Crne kraljice, te su uključili i domaće proizvode Udruženja žena “Vrbljani”, a koji se prave od crnog trna, za koji se kaže da ga je koristila kraljica.

(Nezavisne – Foto: Turistička organizacija RS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *