Trofejni banjalučki plivač hvata zalet za OI u Riju

December 6, 2014, 11:18 am

Talentovani plivač iz Banja Luke Ilija Malčić prošle godine je osvojio treće mjesto na Balkanskom prvenstvu.

Višestruki je prvak Republike Srpske i Bosne i Hercegovine a u svim disciplininama u kojima nastupa osvaja zlatne medalje, kako u juniorskoj tako i u apsolutnoj kategoriji.

“Počeo sam kao neplivač, na obuci neplivača sa sedam godina, i nakon dvije godine počeo sam ozbilno da se bavim plivanjem i krenuo sam na prva takmičenja. Prvo takmičenje na kojem sam nastupio bilo je prvenstvo Bosne i Hercegovine koje se održalo u Trebinju, a prvu medalju sam osvojio na Zlatiboru kada sam osvojio srebro. Moje discipline su 200, 400 i 1500 metara slobodnim stilom. Na 400, 800 i 1500 metara slobodno držim nezvanične rekorde Bosne i Hercegovine”, reko je za RTRS Ilijan Malčić.

Ilijan zna recept za postizanje velikih rezultata.

“Treba sebi postaviti cilj i težiti ostvarenju istog, i na kraju će doći i željeni rezultati”.

Preko 700 medalja i pehara sa domaćih i međunarodnih takmičenja tokom 11 godina profesionalnog plivanja.

“Najveće takmičenje na kojem sam učestvovao je Balkansko prvenstvo u grčkom gradu Larisa. Učestvovao sam i na drugim međuanrodnim mitinzima u reionu, kao i na takmičenjima u Bosni i Hercegovini”.

Da bi se u plivanju postigli veliki rezultati potrebno je mnogo i redovno trenirati, tako da Ilijan dnevno prepliva i po 15 kilometara.

“Treniramo dva, do tri puta dnevno. Jutarnji trening u bazenu traje dva sata i treniramo sat u teretani, i popodne imamo još dva sata plivanja, tako da dnevno treniramo pet do šest sati. Prije ili poslije treninga imamo i školu. Uz sve to moramo paziti i na ishranu, idemo kod nutricioniste kako bi treninzi bili što efikasniji što će se odraziti poslije na rezultate. Moj cilj su Olimpijske igre 2016. u Riju, tako da ne gledam više broj medalja nego samo da dostignem svoj cilj. Za sada imam 720 bodova na 1500 metara slobodno, a za ‘B’ normu, koja vodi na Igre, neophodno je 800 bodova”.

U narednom periodu Ilijan ide put španije i Sijera Nevade gdje će odraditi visinske pripreme a sve u cilju ostvarenja dobrog rezultata na Svjetskom prvenstvu u Kazanju 2015. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *