Trivić: 1.400 radnih dozvola za strane radnike trenutno je dovoljno

May 2, 2023, 7:38 am

U Republici Srpskoj dozvoljena je godišnja kvota od 1.400 radnih dozvola za strane radnike, što je trenutno dovoljno, izjavio je Srni predsjednik republičke Unije poslodavaca Saša Trivić.

Trivić je podsjetio da je ovu kvotu odobrila Vlada Srpske na zahtjev poslodavaca, navodeći da će domaća privreda ubuduće teže funkcionisati bez stranih radnika.

On je istakao da se stranci najčešće zapošljavaju u oblasti građevinarstva i prerađivačke industrije.

“Zapošljavaju se i u prehrambenoj industriji i ugostiteljstvu. U najvećem broju dolaze radnici iz Turske, Bangladeša, Indija, ali i iz Srbije i Hrvatske”, rekao je Trivić.

Prema njegovim riječima, poslodavcima iz Srpske problem predstavlja iseljavanje radne snage, odnosno demografski problem.

Trivić je naveo da su današnje generacije koje dolaze iz srednjih škola malobrojnije, nego generacije koje odlaze u penziju, te dodao da je Vlada Srpske dala obećanje da će se kvote za strane dozvole povećati, ako za tim bude potrebe.

Radne dozvole u okviru utvrđene kvote za Republiku Srpsku stranim državljanima izdaju nadležne filijale Zavoda za zapošljavanje Srpske, pod uslovom da na evidenciji nezaposlenih u biroima, prema sjedištu poslodavca nema lica odgovarajuće stručne spreme koja ispunjavaju uslove ili ima, ali su odbila zaposlenje u traženoj struci.

SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *