Tribunal naložio da se Šešelj vrati u Hag – lider radikala odbio

March 30, 2015, 12:24 pm

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozvao je ranije Žalbeno vijeće da usvoji njegovu žalbu na odluku Sudskog vijeća o privremenom oslobađanju lidera SRS Vojislava Šešelja i da odbaci Šešeljev zahtjev da žalba Tužilaštva ne bude prihvaćena.

“Šešelj nije potkrijepio dokazima svoju tvrdnju da žalba Tužilaštva nije zasnovana na validnim pravnim motivima”, navodi se u podnesku koji je Bramerc danas uputio Žalbenom vijeću, a koji je objavio Haški tribunal.

Žalba Tužilaštva kojom se traži poništenje odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu je primjereno zasnovana na Šešeljevim javnim aktivnostima, koje podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobađanje, ističe se u podnesku.

Među tim aktivnostima navedene su Šešeljeve ponovljene izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Hag, prijetnje ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom, izjave koje su uvredljive po žrtve, kao i Šešeljeve izjave i ponašanje koji dovode u pitanje humanitarne razloge vezane za njegovo zdrastveno stanje.

Šešelj: Ne vraćam se u Hag, neka me hapse

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je da se neće dobrovoljno vratiti u Haški tribunal i da ostaje pri svemu što je govorio od kada se vratio u Beograd.

“Da vidimo kako će sada Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić da me hapse”, rekao je Šešelj za Novosti i dodao da se nalazi u sjedištu radikala, te da obavlja stranačke poslove.

Najavio je da će posle podne biti u Boru gdje će, kako kaže, govoriti na tribini SRS. “Neka dođe policija. Ona hapsi. Ako dođe Žandarmerija, oni biju, moram da čuvam leđa. Neće biti lak posao da me hapse”, naveo je lider radikala.

On tvrdi i da će država morati da ispoštuje vremensku proceduru o izručenju i da će u tom periodu “probati da ospori zahtjev Haga da se vrati, jer su mu u Holandiji sva prava ugrožena”.

Prethodno je iz Srpske radikalne stranke saopšteno da se Vojislav Šešelj neće dobrovoljno vratiti u Tribunal.

Vučić: Vlada narednih dana o odluci Žalbenog veća u Hagu

Vlada Srbije će se narednih dana izjasniti povodom zahtjeva Žalbenog veća da se opozove odluka o puštanju na privremenu slobodu lidera radikala Vojislav Šešelja, poručio je premijer Aleksandar Vučić.

“Nisam u situaciji da sakrijem ljutnju na vijest zbog nemoralne odluke koju su donijeli. Narednih dana izjasnićemo se o tome”, kazao je Vučić u Vladi Srbije.

Vučić je rekao da ne misli da je Šešelj tema, dodavši: “Kada bih sada izgovorio sve što osjećam neko bi pomislio da nisam uspio da suzdržim bijes zbog nemoralnih odluka koje su neki donijeli”.

Vučiće je primijetio i da je očigledno da njegov govor povodom obilježavanja godišnjice bombardovanja 24. marta, ispred zgrade Generalštaba, nije naišao na opšte simpatije u svijetu.

“Ali ja ne želim da mijenjam ni svoje srce, ni svoj um ni svoj obraz. Te hoću da upozirim da moj ponos i moj moral kao i stabilnost Srbije nemaju cijenu”, rekao je Vučić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *