Tri godine od smrti patrijarha Irineja

November 20, 2023, 7:36 am

Na današnji dan prije tri godine upokojio se Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, koji je bio 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Blaženopočivši patrijarh Irinej rođen je 27. avgusta 1930. godine u porodici Zdravka i Milijane Gavrilović u selu Vidove kod Čačka, dobivši na krštenju ime Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a poslije Gimnazije u Čačku i Bogosloviju u Prizrenu.

Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, a nakon vojne službe postavljen je za profesora Prizrenske bogoslovije.

Prije stupanja na dužnost profesora oktobra 1959. godine u manastiru Rakovici od patrijarha Germana prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Na dan Svete Petke iste godine u crkvi Ružici na Kalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha.

Dok je kao profesor službovao u Prizrenskoj bogosloviji upućen je na postdiplomske studije u Atinu. Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu postavljen je 1969. godine, odakle se vraća u Prizren na mjesto rektora slavne Bogoslovije. Sa te dužnosti je 1974. godine izabran za vikara patrijarha srpskog sa titulom episkopa moravičkog. Za episkopa niškog izabran je 1975. godine.

Na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve 22. januara 2010. godine izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog, naslijedivši na tronu Njegovu svetost patrijarha srpskog Pavla.

Patrijarh srpski Irinej upokojio se 20. novembra 2020. godine u Vojnoj kovid bolnici “Karaburma” u Beogradu. Sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu koji je dovršen njegovim velikim zalaganjem.

Izvor: Srna

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *