TV K3

android aplikacija

instaliraj

Transkrip razgovora prije ubistva Kašogija: “Znam dobro rezati leš”

Transkrip razgovora prije ubistva Kašogija: “Znam dobro rezati leš”

Turski dnevnik “Daily Sabah” objavio je transkripte audio snimaka novinara Džamala Kašogija, i saudijske grupe koja ga je ubila u konzulatu u Istanbulu prošle godine.

Snimci do kojih je došla turska nacionalna obavještajna služba, a objavio “Daily Sabah” u ponedjeljak, predstavljaju detaljne razgovore između saudijskog novinara i pripadnika grupe od 15 ljudi koji su izvršili ubistvo 2. oktobra 2018. godine, prenosi “Al Jazeera“.

Kašogi, saradnik “Washington Posta”, koji je živio u Sjedinjenim Državama, otišao je u konzulat svoje zemlje kako bi prikupio dokumente za planirano vjenčanje.

Kada je ušao u konzulat, Kašogija je dočekalo poznato lice prije nego što su ga uvukli u sobu, piše “Daily Sabah”.

“Molim vas, sjedite. Moramo vas vratiti u Rijad”, rekao je Maher Abdulaziz Mutreb, viši saudijski obavještajni oficir i tjelohranitelj saudijskog prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana.

“Postoji nalog Interpola. Interpol je tražio da budete vraćeni. Ovdje smo da vas predamo njima”, kazao je Mutreb.

Kašogi je odgovorio da ne “postoje tužbe protiv njega”.

“Moja zaručnica me čeka ispred”, rekao je Kašogi.

U posljednjih 10 minuta prije nego što je ubijen, Mutreb je tražio od Kašogija da “ostavi poruku za svog sina”, kazavši da ne brine ako ne bude mogao stupiti u kontakt sa svojim ocem.

Kada je Kašogi odbio, Mutreb je rekao “Napišite je, gospodine Džamal. Požurite. Pomozite nama kako bi mi mogli pomoći vama jer ćemo vas na kraju morati vratiti u Saudijsku Arabiju i ako nam ne pomognete znate šta će se desiti na kraju.”

Grupa ubica je zatim dala neko opojno sredstvo saudijskom novinaru. Njegove posljednje riječi prije nego što je pao u nesvijesti su bile “Imam astmu. Nemojte to raditi, ugušićete me.”

Zatim se čuo zvuk pile za autopsiju koja je raskomadala tijelo 59-godišnjaka u pola 2 popodne. Čitava procedura je trajala oko 30 minuta.

Njegovo tijelo još uvijek nije pronađeno.

Turska je navela da je ubistvo Kašogija s predumišljajem izvela saudijska vlada.

Saudijski zvaničnici negiraju ove optužbe, insistirajući da je Kašogi ubijen u “akciji koja je krenula naopako” nakon što su prvobitno tvrdili da je napustio zgradu konzulata i nestao.

Saudijske vlasti optužile su 11 neimenovanih osumnjičenih za njegovo ubistvo, uključujući petoricu koji bi mogli biti osuđeni na smrtnu kaznu pod optužbom da su “naredili i počinili zločin”.

CIA je navodno zaključila da je prijestolonasljednik Muhamed naredio ubistvo, što zvaničnici u Rijadu negiraju.

Tokom suđenja u Rijadu u nedjelju, “Daily Sabah” otkrio je neke od izjava ubica.

U audio snimku nekoliko minuta prije nego što je Kašogi ušao u zgradu konzulata, Mutreb je pitao da li će “biti moguće staviti trup u kesu”.

Salah Muhamed Abdah Tubaidži, poznati saudijski ljekar forenzike, odgovorio je: “Ne. Previše je težak, a i veoma visok. Uvijek sam radio s leševima. Znam kako ih rezati, ali nikada nisam radio sa živim tijelom. Snaći ću se.”

“Obično stavim slušalice i slušam muziku kada režem leševe. U međuvremenu, ispijam kafu i pušim. Nakon što ga raskomadam, dijelove ćete zamotati u plastične vrećice, staviti ih u kofere i iznijeti.”

Kašogijevo ubistvo izazvalo je globalno zgražanje i pokvarilo je reputaciju prijestolonasljednika.

U izvještaju “Washington Posta” iz aprila ove godine navedeno je da je Saudijska Arabija dala za Kašogijevo četvoro djece “kuće čija vrijednost premašuje milion dolara” i “mjesečne uplate od pet cifara” kao odštetu za ubistvo njihovog oca.

(N.N – Foto: Ilustracija)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.