TV K3

android aplikacija

instaliraj

Tegeltija: Poslodavcima ne nametati administrativna rješenja

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da se poslodavcima ne smije nametati da bilo kakvim administrativnim mjerama propisuju minimalnu platu, jer svi koji isplaćuju više onda vrate platu na taj minimalni iznos.

Tegeltija: Poslodavcima ne nametati administrativna rješenja

Tegeltija je istakao da će Republika Srpska u svakom trenutku biti opredijeljena da smanji opterećenje na rad, jer ne treba da se finansira iz opterećenja rada.

“Mi želimo da naše radno zakonodavstvo i poresko opterećenje rada bude tako definisano da rad bude stimulisan, a da se poreski prihodi potrebni državi ostvaruju, prije svega, iz same potrošnje”, rekao je Tegeltija.

On je pojasnio da to podrazumijeva da će radnici imati veće plate, da će više trošiti, te da iz tog dijela treba obezbijediti sredstva za funkcionisanje javnih institucija u Republici Srpskoj.

“Mi smo zakonska rješenja definisali, gdje smo predvidjeli da smanjimo opterećenje rada”, naveo je Tegeltija.

On je potvrdio da su plate u javnom sektoru znatno veće od plata u realnom sektoru i da mali broj ljudi, koji radi, svojim plaćanjem doprinosa obezbjeđuje uslove za liječenje i onima koji nisu zaposleni.

“Zbog toga je ocijenjena potreba da se preusmjerimo sa oporezivanja rada na oporezivanje potrošnje”, rekao je Tegeltija.

Tegeltija je ukazao i na potrebu da u Republici Srpskoj mora biti obezbijeđena pozitivna stopa privrednog rasta i da mora biti investicija.

“Samo pozitivna stopa rasta tražiće nove zaposlene, nove investicije će stvarati uslove i za rast plata”, naveo je Tegeltija.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.