SZO nespretno reagovala na ebolu

October 18, 2014, 8:15 am

U dokumentu SZO u koji je imala uvid agencija AP ukazuje se na ozbiljne greške u koordinaciji reagovanja na epidemiju ebole, pri čemu su među razlozima navedeni nekompetentno osoblje i nedostatak informacija, prenosi Tanjug.

Eksperti SZO nisu uočili da tradicionalni metodi suzbijanja zaraze neće delovati u regionu sa poroznim granicama i propalim zdravstvenim sistemima, navodi se u izveštaju, prenosi AP.

Odluku predsednika Obame o imenovanju nekadašnjeg savetnika Bele kuće Rona Klajna da uskladi akcije SAD u suzbijanju epidemije ebole, saopštio je juče neimenovani predstavnik američke administracije, posle oštrih kritika javnosti i ocena da je vlada sporo i neadekvatno odgovorila na širenje smrtonosnog virusa.

U međuvremenu je SZO saopštila da je od ebole, koja se pojavila početkom godine na zapadu Afrike, do sada umrlo više od 4.500 ljudi.

Agencija za zdravstvo Ujedinjenih nacija (UN) navela je cifru od 4.555 umrlih od ukupno 9.216 registrovanih obolelih od virusa ebole u sedam zemalja, zaključno s 14. oktobrom, prenosi AFP.

RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *