Sve što treba da znate o eboli

October 20, 2014, 10:02 am

Gore od same bolesti jedino je panika koju vest o njenom širenju stvara i koja može biti kobna. Zbog toga vam predstavljamo svojevrsan priručnik o eboli, tj. sve ono što je potrebno da znate o ovoj bolnoj i smrtonosnoj bolesti.

Ključne činjenice

Bolest virusa ebole (EVD), ranije poznata kao hemoragijska temperatura ebole, je često fatalna bolest za ljude.

Virus se prenosi na ljude preko divljih životinja, a potom se širi među ljudima kontaktom čoveka sa čovekom.

Prosečna smrtnost EVD-a je oko 50 odsto. Nivo smrtnih slučajeva varirao je od 25 odsto do 90 odsto u prošlim epidemijama.

Prva epidemija EVD-a desila se u zabačenom selu Centralne Afrike, nedaleko od tropske prašume, ali je najskorija epidemija u zapadnoj Africi uključivala i urbane, a ne samo ruralne predele.

Uključenost zajednice je ključno za uspešno kontrolisanje epidemije. Dobro kontrolisanje uključuje primenjivanje paketa mera, uglavnom upravljanje slučajevima, nadzor i pronalaženje kontakta, dobru laboratorijsku uslugu, sigurna sahranjivanja i društvenu mobilizaciju.

Ranom negom u vidu rehidracije, simptomatsko lečenje povećava šanse za preživljavanje. Još uvek ne postoji licenciran tretman koji dokazano neutrališe virus, ali se brojne krvne, imunološke i terapije lekovima u razvoju.

Trenutno ne postoji vakcina za ebolu, ali postoje 2 potencijalna kandidata koja se testiraju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *