TV K3

android aplikacija

instaliraj

Svaki drugi zavisnik boluje od hepatitisa

Svaki drugi zavisnik boluje od hepatitisa

Skoro svaki drugi zavisnik registrovan u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja Doboj boluje od nekog od dva oblika hepatitisa, koji su pokupili, ne samo ubodom iglama, nego i šmrkanjem droge.

Psihijatar dr Dejana Cocić-Hadžiibrahimović kaže da je u ovoj ustanovi registrovano oko 180 zavisnika te dodaje da se prilikom obrade intravenskih zavisnika redovno vrši testiranje da li su B ili C reaktivni.

“I ne samo intravenski zavisnici, nego i adolescentni probatori, zato što sada testiramo ljude i koji unose (narkotička sredstva) šmrkanjem, i to je način transfera uz pomoć cjevčica”, navodi Cocić-Hadžiibrahimovićeva.

Na hepatitis, odnosno infekciju jetre, testiraju se i članovi porodice zavisnika i pod nadzorom su infektologa.

Osim zavisnika, od hepatitisa B ili C mogu da obole i osobe sa promiskuitetnim načinom života, kažu u Domu zdravlja Doboj, potom dijalizirani pacijenti, a u rizičnu grupu spada još jedna grupa pacijenata.

“To su pacijenti koji su u toku ratnog perioda, od ‘92. do ‘95. primali transfuziju krvi, koji su u tom periodu imali neku operaciju. Isto tako, osobe koje rade tetovaže, pirsing ili bilo koju drugu aktivnost koja ugrožava integritet kože”, pojasnila je dr Nada Janjetović, šef Službe porodične medicine u Domu zdravlja.

Ona je istakla da su migranti koji prolaze kroz BiH danas visoko rizična grupa, a osobe koje su s njima u kontaktu moraju povesti računa o adekvatnoj zaštiti kako ne bi došlo do infekcije.

Hepatitis, bolest koja dovodi do trajnih oštećenja jetre, završava cirozom i hepatocelularnim karcinom, upozoravaju ljekari te ističu da se te bolesti mogu liječiti isključivo transplantacijom jetre, koja je veoma skupa.

Od uboda igle, koji je jedan od načina infekcije, ne mogu pobjeći ni zdravstveni radnici, koji se na radnom mjestu deset puta češće inficiraju virusom hepatitisa u odnosu na ostalu populaciju.

Vakcinacija je jedna od mjera prevencije, ističu u Higijensko-epidemiološkoj službi. Od 2001. godine ova vakcina je obavezna u RS i daje se u tri doze, u toku 24 sata po rođenju, za četiri nedelje, i pet mjeseci nakon druge doze.

Nezavisne novine

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.