Sud u Francuskoj odobrio povećanje starosne granice za penziju na 64 godine: Podržana Makronova odluka koja je izazvala haos širom zemlje

April 14, 2023, 4:27 pm
Francuski sud podržao je kontroverzno povećanje starosne granice za penziju koje je predložio predsednik Emanuel Makron. Ona predviđa pomeranje granice sa 62 na 64 godine, a ovaj predlog izazvao je masovne proteste širom Francuske.

Najviši ustavni organ Francuske je istovremeno odbacio pozive političkih protivnika na referendum. Međutim, Ustavni savet je rekao da neki članovi kontroverzne reforme imaju pravne nedostatke.

Ranije danas, u Parizu, naoružana policija za nerede bila je u pripravnosti u blizini dobro čuvane zgrade ustavnog saveta, devetočlanog tela koje odlučuje da li je zakon u skladu sa ustavom.

Blokada oko zgrade Suda

Sve ulične demonstracije su zabranjene u toj oblasti, zatvorene su neke stanice metroa i postavljeni su tri metra visoki sigurnosni paravani.

Nakon što je Emanuel Makron iskoristio svoje ustavno pravo da nametne penzionu reformu bez glasanja ili debate u parlamentu, francuske ulice su eksplodirale od nasilja, a milioni ljudi izašli su na ulice.

Kada Evropljani čuju zašto Francuzi tako strasno i masovno protestuju, najčešće pomisle kako su razmaženi: po novom zakonu moraće da odu u penziju sa 64 godine umesto sa dosadašnjih 62.

Milioni na ulicama

Većina Evropljana će reći da odavno moraju u penziju sa 65 ili čak 67 godina, dok Francuzi kukaju zbog 64, ali to je prilično pogrešno pojednostavljivanje.

Francuzi su najviše ljuti jer su pomereni uslovi za punu penziju, a za nju im je nametnut radni staž od 45 godina. To znači da bi penzije u odnosu na prihode za Francuze u budućnosti postale znatno manje, jer bi se malo ko kvalifikovao za puni iznos.

.FOTO: CHRISTOPHE ENA / TANJUG/AP

A Francuzima je sada u penziji fino i komotno kao malo kome: penzije im u proseku iznose 74 odsto prosečnih primanja (u Nemačkoj su odavno tek oko polovine plate, a u Hrvatskoj oko trećine).

(BBC, Blic)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *