Sud izdao naredbu za dovođenje Draška Stanivukovića

January 24, 2023, 1:00 pm

Osnovni sud u Banjaluci izdao je naredbu za dovođenje Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke i ujedno svjedoka oštećenog na suđenju bivšem ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču.

Stanivuković se tako mora pojaviti na sljedećem ročištu u februaru ove godine ili će ga u protivnom privesti Sudska policija RS.

Punomoćnik Stanivukovića je na početku suđenja donio opravdanje o obavezama zbog kojih oštećeni nije mogao biti u sudnici, ali to očigledno nije bilo dovoljno.

Prema navodima iz optužnice, bivši ministar unutrašnjih poslova je u decembru 2019. godine za vrijeme Devete posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske vrijeđao Stanivukovića, a zatim mu opalio šamarčinu.

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, ukoliko se dokaže krivica optuženog, Lukaču prijeti kazna do dvije godine zatvora.

Banjalučki Osnovni sud je u maju 2021. godine potvrdio optužnicu koja Lukača tereti da je krivično djelo počinio 23. decembra 2019. godine oko 22 časa u Banjaluci, za vrijeme Devete posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koju su diretno prenosili javni medijski servis RTRS i BN TV.

Prema navodima iz optužnice u toku sjednice Lukač je Stanivukoviću uputio ozbiljnu prijetnju da će mu nanijeti zlo, na način da mu se prijetećim tonom obratio riječima: “I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako, inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovdje danas” što je kod oštećenog izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za sopstvenim životom.

– Potom je više puta pozvao oštećenog da dođe do njega, pa kada mu je oštećeni prišao, istom je uputio riječi: “Još jednom, još jednom majmune“ nakon čega je otvorenom šakom desne ruke udario oštećenog u lice, na koji način mu je nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne – navodi se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Lukač je negirao krivicu u septembru 2021. godine.

Srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *