“Stvaraoci Republike Srpske”: Međunarodna zajednica urušava Ustav BiH na štetu Srba

November 19, 2023, 11:57 am

Dejtonski sporazum uništen je do te mjere da se postavlja pitanje da li i postoji, posmatrajući pojedince koji vršljaju po BiH i sprovode samovolju na nelegalan i neligitiman način, a na štetu Srba, saopšteno je iz Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” povodom 28. godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Iz Asocijacije ističu da se srpski narod samoorganizovao i ujedinio da bi, za sada na miran i demokratski način, zaustavio takvo ponašanje, svakodnevno narušavanje međunarodnog prava.

– Nećemo više bilo kome dozvoliti da nekažnjeno vršlja po Republici Srpskoj i donosi svoje propise i nastavlja sa sankcijama. Pošto demokratskim putem nije mogao da spriječi ovakvo ponašanje i rušenje BiH i Republike Srpske, srpski narod je odlučio da se samoorganizuje i jedinstvom pokaže gdje su granice Republike Srpske i da na tim granicama zaustavi prodor ovog bezvlašća –  upozorili su “Stvaraoci Republike Srpske”.

Iz Asocijacije su u izjavi Srni ukazali da je Dejtonski sporazum, odnosno Ustav BiH narušavan do te mjere od strane pojedinaca, posebno visokih predstavnika i međunarodne zajednice i to u pravilu u sprezi sa pojedincima iz političkog Sarajeva.

– Tako je državna zajednica BiH od prvog dana postojanja pretvorena u koloniju, a stranci su se beskrupulozno miješali u rad njenih institucija, posebno u Republici Srpskoj narušavajući njihove nadležnosti bez obzira što su formirane na demokratskim i legitimnim osnovama – navode iz Asocijacije.

Iz Asocijacije kažu da su neshvatljivi metodi i načini kojima se služi međunarodna zajednica i pojedini političari iz Sarajeva kako bi ugrozili Republiku Srpsku i njene institucije, uključujući i kažnjavanje i protjerivanje pojedinih njenih funkcionera i rukovodilaca.

– To se čini na veoma perfidan način, a svodi se na zastrašivanje istaknutih političara, kao i pojedinaca koji se isključivo bave strukom i čak se ne upliću u bilo kakve poslove vezane za politiku – dodaju iz Asocijacije.

Taj metod, kako su naveli, uzeo je toliko maha da je ugrožen i opstanak BiH.

– Toliko pojedini predstavnici međunarodne zajednice troše svoj `ugled` u sprezi sa bošnjačkim političarima da nije samo doveden u pitanje Ustav BiH, nego se svakodnevno nastavlja sa uvođenjem sankcija pojedincima i institucijama u Republici Srpskoj, a ne vide da se time ugrožava i dalji opstanak dejtonske BiH – kažu iz Asocijacije.

Srbi u BiH, kako se navodi, koliko god to izgledalo paradoksalno, imaju utisak da se kroz optuživanje Srpske zapravo želi da izdvoji i Federacija iz nemoguće BiH.

Podsjećaju da je potpisivanjem Dejtonskog sporazuma na prostoru bivše jugoslovenske socijalističke republike BiH uspostavljena nova državna zajednica pod nazivom Bosna i Hercegovina, sastavljena od dva entiteta Republike Srpske i Federacije BiH.

Dejtonskim sporazumom, odnosno Mirovnom konferencijom održanom 1995. godine u decembru iste godine u Parizu, novostvorena zajednica dobila je svoj ustav čiji je tvorac i predlagač međunarodna zajednica, a prihvatili su ga predstavnici Republike Srpske i Federacije BiH, koje su prethodno nastale na teritoriji bivše jugoslovenske republike BiH.

Iz Asocijacije su napomenuli da je već tada Republika Srpska imala formirane sve institucije koje karakterišu jednu mladu i savremenu državu u Evropi, te da su deklaraciju o prihvatanju pomenutog Ustava potpisali predstavnici oba entiteta.

Deklaracija je potpisana od takozvane BiH koja, iako priznata od međunarodne zajednice, nikada nije konstituisana kao suverena država pošto nije uspjela stvoriti stabilnu političku organizaciju, niti ostvariti kontrolu nad cijelom teritorijom bivše BiH.

Iz Asocijacije su napomenuli da je takozvana Republika BiH proglasila nezavisnost na bazi predratnog referenduma koji je bojkotovao srpski narod, da su i u Ustavu bivše BiH Srbi bili konstutivan narod, te da i ova nepobitna činjenica dovodi u pitanje pravovaljanost referenduma, a sljedstveno tome i legimitet takozvane Republike BiH.

Iako su sve strane – Republika Srpska, Federacija BiH i BiH potpisale Ustav koji je donijela međunarodna zajednica, ističe se, on je kršen od samog početka njegove primjene od pojedinih potpisnica i to uglavnom na štetu Republike Srpske.

“Stvaraoci Srpske” ističu da su pojedinci iz međunarodne zajednice, konkretno visoki predstavnici smjenjivali legalno i legitimno izabrane rukovodioce sa njihovih funkcija, kao i veliki broj pojedinaca koji su se bavili samo svojim stručnim radom i pravilnom primjenom propisa.

Suština ovakvog ponašanja, kažu iz Asocijacije, ne ogleda se samo u nepoštovanju Ustava BiH, nego u stvaranju takve atmosfere da se uporno kažnjava i sankcioniše kao krivac ona strana koja se bori za primjenu i poštovanje pomenutog Ustava.

– Bezbroj institucija u BiH, posebno u okviru Federacije, do te mjere u svom radu su sprovodili samovolju tako što su pojedinci mijenjali Ustav, svojim odlukama donosili zakone, miješali se u rad sudova, sankcionisali sredstva informisanja i druga pravna lica kao i pojedince, te su praktikovali takvo mešetarstvo u nadležnost institucija, čime je narušeno ne samo međunarodno pravo nego doveden u pitanje i sam opstanak BiH uz lažnu tvrdnju da su za sve to odgovorne institucije i pojedinci u Republici Srpskoj –  zaključuju iz Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske”.

RTRS (Foto: arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *