TV K3

android aplikacija

instaliraj

Štrbac: U Hrvatskoj i dalje na snazi tihi egzodus Srba

Štrbac: U Hrvatskoj i dalje na snazi tihi egzodus Srba
Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je da se 24 godine od progona Srba iz Republike Srpske Krajine ništa bitno nije promijenilo jer je u Hrvatskoj sve manje Srba i na snazi je njihov tihi egzodus.

– Svakodnevno ljudi odlaze iz Krajine, niko ne bježi od dobra, bježi se od zla. Na popisu stanovništva za dvije godine u Hrvatskoj će, vjerovatno, biti premašena željena projekcija Franje Tuđmana sa početka devedesetih godina pršolog vijeka da će za sva vremena biti riješeni srpsko pitanje u Hrvatskoj kada ih bude manje od tri odsto – rekao je Štrbac danas novinarima u Banjaluci, nakon parastosa ubijenim Srbima u hrvatskoj vojno-policijskoj operaciji “Oluja”.

Štrbac je istakao da Hrvatska na sve moguće načine nastoji da prikaže da su zločini u “Oluji” bili pojedinačni ekscesi i da to nije planirala hrvatska država.

On je podsjetio da su do sada za ratne zločine u “Oluji” osuđena dvojica pripadnika Hrvatske vojske, i to Božo Baćelić, etnički Albanac kojem je pravo ime Redžep Đindžić, te etnički Srbin Rajko Kričković.

– Hrvatska kada želi nekog da osudi bira etničke Albance i Srbe, kao što su Baćelić i Kričković – rekao je Štrbac i dodao da se “to radi pod izgovorom da zločine nisu činili Hrvati jer im vjera zabranjuje da ubijaju i pale”.

Banjalučki advokat Slobodan Perić, koji je izbjeglica iz Hrvatske, rekao je novinarima da Srba gotovo i da nema u toj zemlji, a ono malo preostalih su starci koji su došli da umru.

– Političkog života Srba u Hrvatskoj skoro da i nema. Hrvatska čini sve da onemogući bilo kakav politički povratak Srba – istakao je Perić.

Podsjećajući na događaje u Republici Srpskoj Krajini prije 24 godine, Perić kaže da se u Krajini dogodio jedan od najtežih zločina, progona i etničkog čišćenja nad srpskim civilima u prošlom vijeku.

– Pomirenje na ovim prostorima nije moguće sve dok se ne kaže istina o proteklom ratu, raspadu i rušenju bivše Јugoslavije, ratu u Hrvatskoj i u BiH – istakao je Perić.

U Banjaluci je danas u Sabornom hramu Hrista Spasitelja služen parastos Srbima ubijenim u hrvatskoj oružanoj akciji “Oluja” izvršenoj prije 24 godine na Republiku Srpsku Krajinu.

Ispred manastira Krušedol sinoć je, u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije, održana centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji “Oluja”.

Akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” tokom hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” iz svojih domova protjerano više od 220.000 hiljada krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih je 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine operaciju “Oluja” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je “Oluja” imala sve karakteristike genocida.

Srna

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.