Stejt department o Kosovo I Metohiji

April 23, 2024, 7:19 am

Stejt department je u godišnjem izvještaju u dijelu o Kosovu i Metohiji objavio da je u “vjerodostojnim izvještajima” ukazano da je bilo ozbiljnih slučajeva korupcije u privremenim prištinskim institucijama, kao i krivičnih djela koja uključuju nasilje ili prijetnje nasiljem protiv etničkih manjina ili drugih marginalizovanih zajednica.
U dijelu izvještaja posvećenom Kosovu i Metohiji ukazano je na ozbiljne probleme sa nezavisnošću pravosuđa, kao i na ograničenja slobode izražavanja i slobode medija, uključujući nasilje ili prijetnje nasiljem protiv novinara.

Navedeno je da su privremene prištinske institucije preduzimale kredibilne, ali nedosljedne korake da identifikuju, istraže, krivično gone i kazne zvaničnike koji su možda kršili ljudska prava, prenose beogradski mediji.

Kako je konstatovano, tokom protekle godine nije bilo značajnijih promjena u stanju ljudskih prava na Kosovu i Metohiji, i značajni problemi su i dalje prisutni kada su u pitanju slobode manjina i sudstvo.

Sprovođenje pravde bilo je sporo, nedostajala su sredstva da se osigura odgovornost pravosudnih zvaničnika, kao i da su pravosudne strukture bile predmet političkog uplitanja, spornih imenovanja i nejasnih mandata.

Ukazano je da je civilno društvo često kritikovalo vlasti u Prištini zbog javnog miješanja u nezavisnost i nepristrasnost pravosudnih institucija, posebno u vezi sa istragama o korupciji vladinih zvaničnika.

Kao i prethodnih godina, nadležne međunarodne instance su izrazile zabrinutost u vezi sa neizvršenjem sudskih odluka, što je doprinijelo povećanju broja neriješenih predmeta.

U izvještaju Stejt departmenta ukazuje se da su neki predstavnici Srba sa Kosova i Metohije ukazivali da prištinske vlasti nisu izvršile sudske presude u korist Srba, posebno u imovinskim sporovima.

Udruženje novinara na Kosovu i Metohiji izvijestilo je da je nekoliko puta bilo meta kampanje digitalnog klevetanja u situacijama kada je branilo novinare i neke medije, kao i da su vladini zvaničnici, uključujući premijera privremenih prištinskih institucija i članove vladajuće političke partije, učestvovali u klevetničkim kampanjama s ciljem podrivanja povjerenja javnosti u medije.

U izvještaju se navodi da je Udruženje novinara zabilježilo 30 napada na novinare koji su izvještavali o političkim napetostima na sjeveru Kosova i Metohije u maju i junu.

Navodi se i da je pristup pravdi za građane u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru ostao ograničen nakon ostavki svih predstavnika u lokalnim pravosudnim i policijskim institucijama, što je, kako se navodi, dodatno pogoršalo postojeće probleme.

Od septembra, sudske filijale u dvije opštine ostale su zatvorene zbog nedostatka osoblja, a oko 7.000 predmeta je bilo neriješeno.

Identiteti i fotografije novoimenovanih policajaca Srba objavljeni su na internetu sa prijetećim porukama pojedinaca i grupa na društvenim mrežama.

U izvještaju se navodi da je nekoliko policajaca Srba podnijelo ostavke u avgustu ubrzo nakon što su angažovani i raspoređeni na sjeveru Kosova, navodeći kao razlog prijetnje i pritisak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *