TV K3

android aplikacija

instaliraj

Stegni stomak, trudnice!

Stegni stomak, trudnice!

Trudnice stežu trudničke stomake, kao u što su u Srednjem vijeku radile nesrećne “posrnule djevojke”, i to zašto: zato da bi sakrile trudnoću i spasile se od otkaza! Da bi sačuvale par stotina evra crkavice od plate.

Šokirani ste? Pitate se, gdje to, pobogu, ima!  Pa, ima kod nas! I čemu čuđenje? Zar ne zna cijela Republika Srpska, pa i BiH, da većina poslodavaca traže isključivo dvije kategorije radnika: ili momke koji su kod tate i mame na stanu i hrani, pa im plata služi samo da se povremeno napiju i pijani sjednu za volan neke krntije, ili zgodne mlade djevojke, koje ne misle rađati.

Cijela Republika Srpska, a i BiH, bezobrazluk ne zna za entitetske granice, odavno zna da mlade žene, ako i ulove, kojim čudom, “posao za stalno”, uz ugovor o radu potpisuju i bjanko “zahtjev za raskid radnog odnosa”. Pa to poslodavac čuva u ladici i ako neposlušna radnica ipak  zatrudni, hop; samo stavi datum i – marš na ulicu. Hoćeš da rađaš i da hraniš svoje dijete – e, pa, ne može oboje. Biraj sestro!

Zašto se Republika Srspka, uključujući i “nadležne”, koji sa leđa tih istih radnica primaju platu, pravi blesava na sve to? I zašto, sve uz stezanje trudničkih stomaka, otkaze i maltretiranja budućih majki, deklamuje: sve za natalitet, djeca nam se rađala! Zašto Republika Srpska svoju “pronatalitetnu politiku” zasniva na naknadama nezaposlenim majkama, dakle za podsticanje rađanja u stanju nezaposlenosti, ako znamo da je i bez toga 70 odsto mladih majki u RS nezaposleno?Zašto Republika Srpska, a i BiH, još nije čula za rodnu ravnopravnost u stvarnom životu i za odgovorno roditeljstvo? Zašto Republici Srpskoj, a ni BiH, nikad nije palo na pamet da pritegne poslodavce, a da podstakne očeve da podijele “porodiljsko odsustvo” sa suprugama – majkama, što je u zakonu dopušteno, ali u praksi još uvijek uglavnom samo povod za sprdnju? Zašto Republika Srpska ne omogući mladim muškarcima i ženama da budu zaštićeni, slobodni građani i sretni roditelji, koji će bez straha odgajati istu takvu djecu? Možda zato što im ne trebaju slobodni, misleći građani, koji će odgajati istu takvu djecu, nego sasvim drugačiji ljudski resursi?!

I zašto Evropska unija finansira istraživanja, u kojima će potvrditi da osioni šefovi maltretiraju žene, a posebne trudnice, kao da mi ne znamo koliko smo čemerni i u kakvom jadu živimo? I zašto ta ista Evropska unija ne preduzima ništa?

Zato što im se može! I zato što su svi ista bratija – od Banjaluke do Brisela.

Srpska info/Milkica Milojević

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.