“Stazom egzodusa 2023”: Sjećanje na progon Srba sa područja Vozuće, doline rijeke Krivaje i južnog Ozrena

September 10, 2023, 6:26 am

Marš “Stazom egzodusa 2023”, u organizaciji Zavičajnog udruženja Zavidovićana iz Doboja, danas će biti održan u znak sjećanja na 28 godina od stradanja i progona 1.920 srpskih porodica sa područja Vozuće, doline rijeke Krivaje i južnog Ozrena.
Marš “Stazom egzodusa 2023” počeo je u 8.00 časova u Tumarama na Ozrenu poslije liturgije u Crkvi Svete Trojice.

Staza kojom će se kretati učesnici marša duga je 22 kilometra, a završiće se u naselju Stog kod Vozuće u opštini Zavidovići.

Riječ o kamionskom putu koji ide pravcem srpskih naselja Brijesnica Gornja, Kvrga, Malčići, Borovci, Lozna, Stog, kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili pred pripadnicima takozvane Armije BiH.

Učesnici marša će se između 14.00 i 15.00 časova okupiti kod Crkve Svetog Đorđa u Stogu, u kojoj se nalazi spomen-obilježje poginulim i nestalim borcima, gdje će biti služena liturgija.

Vijenci će biti položeni kod spomen-krsta u znak sjećanja na 21 svirepo ubijenog srpskog vojnika i civila, čiji su posmrtni ostaci, mahom obezglavljeni, pronađeni nakon završetka rata.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivima “Uragan”, “Farz” i “Badr el Bosna”.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, te NATO bombardovanja potpomognutog njihovim jedinicama za brza dejstva, kao i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno više od 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće, okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započetog 1992. godine.

(Srna – Foto: Arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *