Star 413 godina: Orezan stari hrast lužnjak u Žeravcu kod Dervente (VIDEO)

November 21, 2023, 9:22 am

Hrast lužnjak u Žeravcu kod Dervente, za kojeg je procijenjeno da je stariji od 400 godina, orezan je početkom novembra kako bi se na taj način zaustavio proces daljeg širenja rascjepa debla. Inače, ove godine se srušio poznati „Babin hrast“ u dervenstkom naselju Lug, koji je bio pod zaštitom države kao jedan od najstarijih i među najvećim i najraskošnijim stablima.

Stari hrast u Žeravcu kod Dervente nalazi se još od 2015. godine u evidenciji kao planirani spomenik prirode, a već tada su stručna lica dala prve preporuke šta bi trebalo uraditi da se hrast zaštiti jer se nalazi u dosta lošem stanju. Kako bi se iole sačuvao, početkom novembra grane su orezane, a hrast je tako i dalje nastavio da živi.

A šta je sve iza ovoga hrasta, najbolje zna mještanin Slavko Đekić. Djetinjstvo je, priča nam proveo ovdje. Tu je kaže i pohađao školu. Hrast je kaže zaštitni znak ovoga mjesta.

Vijekovima je hrast bio glavni orijentir ispod kojeg su se generacije okupljale, igrale, ali ovdje su se kaže nam Ivan Dolibašić rađale i prve ljubavi. Priznaje da ranije nisu obraćali pažnju na starost hrasta, a tek kasnije su shvatili koliki je značaj ove znamenitosti.

Hrast pamti i Ivica Zirdum. Zaključuje da se nije puno promijenio, ali orezivanje je kaže bilo prijeko potrebno.

Hrast ima tri velike grane koje su se na izlazu iz debla odvojile i predstavljale su opasnost za bezbjednost prolaznika, tako da su odsječene bočne grane kako bi mu rasteretili težište i proces daljeg širenja rascjepa debla.

Prema istraživanjima prof. dr Dalibora Baliana sa Šumarskog fakulteta u Sarajevu procijenjena starost hrasta je 413 godina. Kovačević kaže da bi se tačna starost mogla znati onog dana kada bude srušen i prebrojani godovi. Inače, ovo nije jedini hrast na području Dervente.

Orezivanje hrasta, finansirala je Gradska uprava Derventa, a sve kako bi ovaj hrast stekao uslove da se nađe na listi zaštićenih spomenika prirode.

Izvor: TV K3

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *