TV K3

android aplikacija

instaliraj

Stanić: Iz sistema odlučivanja o nabavkama isključeni svi koji bi mogli postavljati pitanja

Stanić: Iz sistema odlučivanja o nabavkama isključeni svi koji bi mogli postavljati pitanja

Karakteristično za sve javne nabavka medicinske opreme u Republici Srpskoj u doba  pandemije  je da su vršene pregovarački samo sa jednim ponuđačem, bez  obavještenja o javnoj nabavci, rekao je Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

Stanić kaže da su zahvaljujući takvim postupcima ponuđači mogli postavljati cijene kako žele, što se ne bi moglo desti da je bilo više ponuđača.

Upozorava da su iz sistema zdravstva u Republici Srpskoj eliminisani svi kadrovi koji bi mogli postavljati pitanja i zaustaviti radnje koje nisu u skladu sa procedurom i zakonom.

„Institut za javno zdravstvo je tokom pandemije korona virusa pretvoren u Institut za javne nabavke, a to je urađeno kako bi se izbjegla odgovornost viših instanci koje su stvarni donosioci odluka o spornim nabavkama“, navodi Stanić, dodajući da je to slučaj i sa mobilnom bolnicom.

Upitao je kako je moguće da je donesena politička odluka o nabavci pokretne bolnice.

“Ako je već bila potreba, to se ne može u hitnoći nabavljati. To se moglo uraditi poslije poplava 2014. godine. Trebao se uraditi elaborat i vidjeti kakva nam je bolnica potrebna i onda se nabavka  realizovati u redovnoj proceduri. Sad imamo situaciju da je nabavljena bolnica koju, čak i da je bila potrebna, nismo mogli koristiti“, kazao je Stanić.

On je upozorio da je zabrinjavajuća visoka stopa smrtnosti oboljelih od virusa korone u Republici Srpskoj.

„Stopa smrtnosti oboljelih od ove bolesti u Republici Srpskoj je 7,9, a u Srbiji 2,1 odsto. To je ogromna razlika i ja sam zbog toga pozvao nadležne da izvrše analizu i utvrde šta je razlog  ovakvog stanja“, navodi Stanić.

 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.