Stanari: Osnovano Udruženje višečlanih porodica, predsjednica Mirela Erić (FOTO, VIDEO)

March 18, 2023, 1:01 pm

U Stanarima je sa radom počelo Udruženje porodica sa četvoro i više djece, koje ima za cilj promociju pronatalitetne politike i nataliteta kao jedinog održivog rješenja za budućnost. Prema podacima opštinske uprave, evidentirano je 25 porodica sa četvoro i više djece. Za predsjednika Udruženja izabrana je Mirela Erić, majka četvoro djece.

Porodica Radić jedna je od 25 porodica sa četvoro i više djece koja živi na području Stanara. Slađana je majka petoro djece, sada su oni svi punoljetni, već odrasli ljudi. Iako nezaposlena, uz pomoć dječijeg dodatka, života na selu i baveći se poljoprivredom izvela ih je na pravi put. Smatra da će osnivanjem Udruženja višečlanih porodica u ovoj lokalnoj zajednici biti od velike pomoći.

“I prije odluke Vlade Republike Srpske o novčanoj pomoći od 750 KM, ove porodice su uz dječiji doplatak imale pravo i na kuću po sistemu “ključ u ruke”, koje sam i sama  ostvarila”, kaže Slađana.

Na području Stanara evidentirano 88 porodica sa troje djece i 25 sa četvoro i više djece. Na čelu novoosnovanog Udruženja izabrana je Mirela Erić, majka četvoro djece, uzrasta od 5 do 17 godina. Osnivanje udruženja, kažu, prvi je korak u borbi za ostvarivanje dječijih i prava majki.

Riječ je o 46. udruženju formiranom u Srpskoj. A cilj je da se ovakvo višečlano udruženje osnuje i u preostalih 18 lokalnih zajednica.

“Itekako se primjeti da u lokalnim zajednicama gdje postoji udruženje višečlanih porodica postoji bolji i domaćinski odnos prema toj kategoriji”, naveo je predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece RS Miladin Gotovac, ukazujući i na pozitivne efekte zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj po materijalni položaj ove kategorije i naveo da je prije dva dana isplaćena druga tranša od po 750 KM u neto iznosu.

Višečlane porodice u susjednom Doboju od 2015. godine u potpunosti su oslobođene plaćanja vrtića, čime se, prema riječima predsjednice Udruženja, postiže, kako socijalizacija djece, tako i mogućnost da oba roditelja budu zaposlena.

“Zahvaljujući mjerama Vlade Srpske obezbijeđene su 94 kuće za višečlane porodice. Između ostalog Gradska uprava Doboj obezbjeđuje podsticaje za mlade bračne parove”, navela je predsjednik Udruženja porodica „4+“ Doboj Olivera Nedić.

Podršku pronatalitenoj politici, rukovodstvo opštine obezbjeđuje, između ostalog i u vidu pomoći za svako rođeno dijete. Takvu praksu, kaže načelnik Radojica Ćelić, nastaviće i u buduće.

“Opština godišnje izdvaja 120.000 KM, a novčano se subvencioniše rođenje prvog, drugog i svakog narednog djeteta”, rekao je načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić.

Načelnik poručuje i da ove direktne pronatalitetne mjere idu u cilju da se Stanari razvijaju i da porodice opstaju, ne odlazeći u inostranstvo.

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *