Šta sve možete posaditi i posijati u jesen

October 7, 2020, 3:27 pm

Šta sve možete da posijete i posadite u oktobru da biste mogli da uživate u plodovima tokom ranog proljeća donosimo vam u nastavku teksta.

Bijeli luk

Riječ je o jednoj od najstarijih gajenih biljaka. Bijeli luk se pominje još u kineskim zapisima od prije 5.000 godina.

Optimalni rok za sadnju bijelog luka je druga polovina oktobra. Kako je sjemenski bijeli luk podložan izazivačima bolesti, stručnjaci preporučuju da se za sadnju koristi isključivo sertifikovan materijal. Bijeli luk voli plodnu, rastresitu zemlju sa dovoljno vlage. Takođe, važno je znati da najbolje uspijeva poslije krompira, kupusnjača, šargarepe, tikvica, salate i krastavca.

Crni luk

Crni luk u jesen možete posaditi iz rasada i sadnjom arpadžika. Iz rasada, sadi se početkom oktobra, kada rasad ima 3-4 lista. Da dobijete mladi luk u proljeće, sadnja arpadžika može da se obavi i u oktobru. Postoji nekoliko vrsta crnog luka, a omiljena jesenja sorta je srebrnjak, koji se izuzetno lako može gajiti u jesenjem periodu jer je otporan na hladnoću.

Grašak

Jesenjom sjetvom graška postiže se veći i kvalitetniji prinos. Najpovoljniji period za njegovu sadnju je sredina oktobra, odnosno druga polovina oktobra. Za sadnju u ovom periodu treba odabrati sorte koje su kasnijeg vegetacionog perioda jer tako neće doći do oštećenja biljaka.

Peršun

Peršun najbolje rezultate daje ako se sadi iz rasada, a idealno vrijeme da posadite rasad u zemlju su oktobar i novembar. Na otvorenom polju, peršun se gaji zbog korijena, a u zatvorenom zbog lišća. Peršun je vrlo otporna biljka i može da izdrži mraz i temperaturu čak do minus 20 stepeni. Gajenje peršuna u bašti je pravi izbor za jesenje dane, a sve o uzgoju peršuna možete saznati kroz savjete za uspješno gajenje peršuna na njivi i u plasteniku.

Oktobar je pravo vrijeme da se posadi i jesenje cvijeće. Postoji mnogo vrsta koje možete posaditi u jesen, a koje će početi da cvjetaju u rano proljeće.

Lukovice

U oktobru možete posaditi lukovice poput zumbula, narcisa, lala, visibabe i anemona. One mogu rasti u saksijama, lejama sa sezonskim cvećem, ispod drveća ili na travnjacima.

Lukovice imaju podzemne organe koji im omogućavaju da opstanu u različitim vremenskim uslovima, jer im služe kao skladišta za hranu. Zemljište je potrebno da bude rastresito i propusno i neophodno je ukloniti sav korov.

Savjet: Sve vrste zelene salate najbolje rastu tokom jeseni. Stoga odaberite sortu koju volite i slobodno je posijete sada. Za mjesec dana uživaćete u svježoj, zelenoj salati iz vaše bašte.

(Informer)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *